Low Cost SDR VHF/UHF Frontend – UPDATE

Een DVB-T Dongle gebruiken voor Amateur Radio

Onlangs werd ik erop gewezen dat er leuke experimenten mogelijk zijn met DVB-T dongles. Deze Digitale TV ontvangers zijn in feite op SDR gebaseerde principes geconstrueerd voor de ontvangst van digitale televisiesignalen. Software doet 90% en om het HF signaal om te zetten is er een stukje hardware in de vorm van een USB Stick bedacht.

Hé dat lijkt verdacht veel op de FUNcube Dongle (zie blog) alleen kost deze dongle slechts 20 euro!  (bestellen bij vandijken kan hier)

En kan deze dongle hetzelfde als de FUNcube?

Zoals de Duitsers zeggen JEIN, Ja en Nee. De FunCube is makkelijker en professioneler in gebruik. Ik was indertijd binnen 10 minuten qrv met de FUNcube. Met de RTL dongle ben ik echter meerdere uren bezig geweest!
Het zal wel mijn domheid zijn, maar er is zoveel info te vinden op het internet, dat je door de bomen het bos niet meer ziet en de meeste sites zijn door techneuten en nerds opgesteld. Net echt voor de gewone man dus, die ergens een USB stick insteekt, een zelfinstallerend programma download welke alle drivers, toeters en bellen in zich herbergt om vervolgens het geheel op intuïtieve wijze te bedienen en te leren kennen.

Bij de FUNcube dongle was dit inderdaad het geval. Overigens heeft de FUNcube betere specs en de firmware laat ook toe dat je onderdelen van de dongle kunt besturen. Bijvoorbeeld de versterking in de mixers en IF trappen. Bij de RTL dongle is slechst de totale versterking in te stellen. Maar goed er is wel een prijsverschil. €159 is heel wat meer dan €20. :)

Mooi. Je krijgt bij aankoop een informatieblad met aanwijzingen. Dus dat gaan we dan maar volgen.

Installatie van de software.

In eerste instantie wilde ik SDRSharp installeren. Dit heeft me enkele uren gekost om vervolgens tot de volgende commentaar regels aan te lopen in de .config file :(  (Na de zoveelste download – computer restart – driver re-init en weet ik wat al niet meer.)

“Due to some nomansland in the way SDR# interfaces to RTLSDR,  I decided to drop this functionality. This move will preserve SDR#’s integrity and will allow further development away from License trolls. Is this the end of RTLSDR support? Of course no! You can always do something! Just ask ;-)”  (link)

Deze ontwikkelaar kan dus wat mij betreft de boom in. Ik stuur hem een rekening van uren zoeken om vervolgens tegen zijn ego op te lopen. Hebben meer van dit soort programmeurs last van geloof ik.

UPDATE:  Naar aanleiding van de bovenstaande opmerkingen kreeg ik reacties van diverse amateurs waaronder de leverancier van de dongle. Binnen 1 minuut was ik daarna qrv met de SDRSharp software. Lees verder in het tweede gedeelte van dit blog.

Met welke Software kreeg ik de dongle uiteindelijk aan de praat?

Met de HDSDR / Zadig / ExtIO_RTLSDR.dll combinatie. HDSDR kun je downloaden bij www.hdsdr.de. Uitpakken en plaatsen in de directory /Program Files/HDSDR. Vervolgens komt een ingewikkeld verhaal, waarom weet ik ook niet.
Download  hier de laatste versie van de RTL DVB-T USB dongle. Download en installeer vervolgens de 7-zip uitpakker en pak de driver software uit.  Waarom het niet met WinZip of WinRAR kan weet ik niet. Volgens mij werkte dat ook goed maar na uren prutsen en proberen had ik geen overzicht meer.
UPDATE: Verderop in dit blog kun je een versie van de Zadig driver downloaden in gewoon .zip formaat.

Plaats de dongle en run de software. Kies Options>List all devices en zoek naar Bulk-In, Interface (Interface 0). Check even de USB ID met het plaatje hieronder dan gaat het lukken.


Je moet de WinUSB Driver Installeren. Je krijgt een melding of dat lukt of niet. Al het gelukt is ben je al een heel eind!

Nu moet je nog op bezoek bij één andere site en wel de programmeurs van de ExtIO_RTLSDR_GUI.dll. Hier kwam ik eigenlijk bij toeval achter, nadat ik alle moed al op had gegeven. Omdat de ontwerper van SDRSharp z’n rug tegen de krib had gegooid waren er meer mensen op zoek gegaan naar alternatieven. De besturing voor de RTLSDR vond ik hier. Een beetje een kijk uit je doppen site dat je niet op de verkeerde download button klikt. Vervolgens uitpakken en de files ExtIO_RTLSDR.dll en libusb-1.0.dll in de /Program Files/HDSDR file directory plaatsen. Vervolgens miste ik om mijn PC nog de mfc100u.dll. Die vervolgens via een zoekopdracht met Google ook van een dodgy website gedownload.

Als je me nog kunt volgen en alle voorgaande stappen met enig succes hebt doorlopen zou je HDSDR kunnen starten. Via Options (F7) > Select Input moet je de RTLSDR kunnen selecteren. Doe dit en druk op Start (F2). Het programma moet nu de mogelijkheid geven om af te stemmen en door af te stemmen op een FM repeater zou je de eerste signalen moeten horen. Eventueel kun je de gain van de dongle verhogen door zodra je de RTLSDR gesecteerd hebt / had (Options (F7) > Select Input).

De bediening van het HDSDR programma lijkt veel op WinRad en WRplus. Dus een beetje spelen en rommelen geeft een aardig beeld hoe je moet afstemmen en welke instellingen allemaal meehelpen om de configuratie beheersbaar te maken.

In vergelijk met mij Flex1500 met PowerSDR vindt ik het afstemmen wel behelpen. Maar daarintegen is het leuke van deze configuratie dat je erg breed kunt kijken op de band. Ik heb de hele 2 meter band in één keer in beeld. Jammer is weer dat een squelch ontbreekt en jammer jammer jammer geen WFM. Tja je kunt nu eenmaal niet alles hebben.

Dat breed kijken is overigens erg leuk. Hier het bovenste gedeelte van de 70 cm met allemaal DGPS zenders rechts 439 Mhz en links een behoorlijk aantal D-STAR repeaters.

Goed na een dag ploeteren heb ik dan nu toch een goed werkende configuratie. Eerst maar een nachtje slapen om te kijken of ik alsnog de SDRSharp software wil gaan proberen of even ga afwachten, want met grote waarschijnlijkheid zal er binnenkort wel weer een nieuwe groep opstaan die een nog mooiere configuratie of toepassing gaat bedenken voor deze RTL DVB-T dongle. Zo ‘stay tuned’ als altijd.

Toch de SDRSharp software geïnstalleerd.

Ik had Hans Van Dijken (de leverancier van de dongle) een linkje van dit blog gestuurd en al vrij snel kreeg ik een mail van hem met de nodige opmerkingen.

“Gelukkig heeft niet iedereen zulke problemen gehad, maar het blijkt dat SharpSDR de boel sinds een paar dagen heeft veranderd en in de download de RTL relevante bestanden heeft weggehaald om je nu bekende redenen. Wanneer je een oudere versie van SharpSDR gebruikt en bijv. de instructies van PA0KB volgt gaat het lukken zonder problemen. Jammer dat SharpSDR dat doet , maar misschien verandert het wel weer in positieve zin. Overigens heeft SharpSDR wel WideFM en ook een Squelch functie. HDSDR en SharpSDR zijn op moment de programma;s die met de dongle werken, misschien Linrad ook.”

En slim als Hans is, zat een oude versie van SDRSharp als attachment bij de mail. Ik heb de .zip file meteen uitgepakt en 1 minuut later was de configuratie operationeel. Tja de drivers waren immers al geïnstalleerd en dus hoefde ik slechts het programma te starten,  het juiste Front end kiezen en op Play drukken.

 1. Hier een download link naar de SDR# software V1.0.500 met nog operationele RTLSDR  (alle noodzakelijke files zijn aanwezig, kind kan de was doen).
 2. Hier een download link naar de Zadig driver software (in ..zip formaat). Gewoon uitpakken, geen 7-zip nodig!

Met deze 2 files kun je eenvoudig ‘out of the box’ operationeel zijn. De SDR# file unzippen en opslaan waar je maar wil en de Zadig .zip file bevat de driver die je moet installeren zoals boven beschreven. Vervolgens het mixer-icoontje in de SDRSharp directory aanklikken, het juiste Front end kiezen (zie plaatje hierboven) en gaan met die banaan.

SDRSharp heeft erg veel voor op HDSDR. Ten eerste heeft hij WFM en een Squelch, maar daarnaast werkt hij veel prettiger in de afstemming en het programma doet professioneler aan. Meer out of the box gevoel en heel belangrijk: er zit een automatische AGC op. De dongle versterking wordt automatisch geregeld!

Ook valt me op dat het spectrumbeeld veel schoner oogt. Verklaar? Nou met de HDSDR zie ik op 2 meter heel veel spikes die er misschien wel zijn, maar niet hinderlijk in ontvangst. Op de waterfall geeft dit enorm veel strepen. Met SDRSharp zie je dit verschijnsel veel minder en is ook rond de centrale frequentie de carrier minder groot. Volgens mij wordt er een beter algoritme gebruikt. Ik ben zeer content en heb een veel beter ‘zicht’ over het 2 MHz brede kijkbereik.

Hier wat plaatjes van de ontvangst met SDR# v1.0.0.500 en de RTL Cube – DVB-T Stick .

Met WFM en Stereo ontvangst!

Hetzelfde DGPS / D-STAR plaatje als met HDSDR. Wat opvalt is dat de signalen zwakker zijn. Klopt er waren bij de opname met de HDSDR gisteravond tropo condities.

Plaatje van de 2MHz brede 2 meter band. Duidelijk rustiger beeld als metHDSDR.

Na een paar uur spelen met de SDRSharp configuratie ben ik zeer tevreden. Het gebruik is zeer vriendelijk en tunen gaat makkelijk en inuïtief, zelfs in kanaalafstand stappen. Ook is het audio beter dan HDSDR en zijn de filtermogelijkheden (ook op LF niveau) handig instelbaar. Het programma heeft een professionelere uitstraling en heeft een mooiere user interface. Kortom, na wat hulp met het verkrijgen van een oudere versie (nieuw is niet altijd beter :)) heb ik voor €20 en professionele monitorontvanger voor de hele VHF/UHF/SHF band. Een frequentiebereik van 65 tot 1700 MHz met NFM, AM, LSB, USB, DSB, WFM en CW, met Squelch en AGC en Stereo!

Ten slotte nog een plaatje van C2000. Een volle band met signalen!

En nog een plaatje van USB ontvangst op 70 MHz.

Met dank aan Hans van Dijken (website) voor de snelle levering van de dongle en de support. En ach een beetje frustratie is altijd goed om het maximale resultaat alsnog te behalen.

vy 73 Johan, PA3ANG

 

Aug 3rd, 2012
 1. Paul Balsma.
  Aug 4th, 2012 at 11:26 | #1

  4-8-20122 ZATERDAG.

  Hallo PA3ANG.

  Even voorstellen , ik ben Paul Balsma.
  En ik heb Uw verhaal , hier gelezen over de SDR , ontvangst met USB Stkck.
  Heb hier , ook veel prloblemen er mee gehad , maar op aanraden , van
  Hans van Dijken er maar weer alles op nieuw er op gezet geinstallerd en
  uit gepakt. En ja nu werkt het wel , Ik zelf heb gekozen voor de
  SDRSHARP , die heeft namelijk ook WMF en ook instelbare , squelch
  extra gain en meer opties , heb hier de versie sharp 1.0.0.0.467

  Groeten Paul Balsma.

  ASSEN.
  LUISTER AMATEUR.

 2. Johan
  Aug 4th, 2012 at 13:55 | #2

  Hallo Paul (en anderen)

  Ik heb ondertussen de nodige reacties gehad en werk nu met de SDRSharp software Vandaag (4 aug 2012) wordt het blogje voorzien van de laatste ontwikkelingen.

  Johan, PA3ANG

 3. Ron
  Aug 5th, 2012 at 03:31 | #3

  Hee Johan! heb die stick ook,.. wel net frame minimaal 3.5 nodig !

  maar gedoe met die sdr sharp-vanaf versie 515- komt door het volgende> (hele lap text )

  Copyright infringement and other issues
  SDR# (SDRSharp) is released under the MIT license for the GUI part, and under the MS-RSL for the DSP.

  Some script kiddies have “forked” the software in an illegal fashion and may be they are putting backdoors into it. There’s no other mirrors or such to SDR# (SDRSharp.) The only official download location is this website. We’re not liable to any damage that may happen to your computer or data by using illegal copies.

  You may have a taste of how bad they can be by looking here. They have allegedly removed the copyrights and have put their name in place, making their so called “fork” completely illegal. Of course, downloading illegal copies is also illegal.

  As requested by Osmocom, I removed the optional rtlsdr.dll from the nightly development package (nightly zip.) The rest of the files remains unchanged. That dll was provided for convenience to ease deployments only. It was redistributed unmodified with its original license scoped to it. Interestingly, rtlsdr.dll being a device driver, it falls under the “system library” exception.

  Since the application is “interpreted” in the FSF terminology, the .net DLLs and EXEs are considered data, and thus they are not statically linked to rtlsdr.dll in any way. They remain under their respective licenses. A package (nightly zip) is not a program. A program CAN be part of a package (nightly zip.) The package (nightly zip) contains artifacts with their corresponding licenses.

  rtlsdr.dll has never, and will unlikely be part of SDR# (SDRSharp) program itself. As you may have noticed, removing it doesn’t affect in any case the functioning of SDR#. It’s up to you to opt-in for this functionality by downloading that DLL by yourself

  op http://rtlsdr.org/softwarewindows staat trouwens goed uitgelegd hoe je dat weer wekend kan maken!

  Welke antenne heb jij eraan? heb eerst de orginele Dvb-t en fm en dab+ software eraan en die werkt ook wel ok, maar wel ddof!

 4. Johan
  Aug 5th, 2012 at 12:01 | #4

  Hoi Ron,

  Ik had de site die je noemt ook gevonden en de richtlijnen gevolgd zonder succes. Het kan zijn dat na een nieuwe start van de pc alles op zijn plaats valt want nu werkt het goed. Ik laat het voorlopig maar zo.

  Ik heb de buitenantenne (Comet CA 2×4 Super II) eraan. De bijgeleverde antenne werkt natuurlijk niet. De gevoeligheid is acceptable en met de juiste filters zelfs goed.

  73 PA3ANG

 5. Aug 7th, 2012 at 10:12 | #5

  Een aanvullend bericht:

  Ondertussen SDRSharp geinstaleerd op een Sony VIAO netbook. SDRSharp uitpakken en Zadig driver installeren werkte perfect.

  Echter de processor is te langzaam. SDRSharp loopt op naar 90% processortijd en de audio klinkt merkwaardig ruimtelijk. Je moet dus wel een beetje krachtige PC hebben.

  73 PA3ANG

 6. Ron
  Aug 9th, 2012 at 04:32 | #6

  Hee Johan! ik ben eruit! 😉

  Pak een versie voor de 515.. (dus ook die versie van v. Dijken) .dwnload de newste versie via sdr sharp.. die gast is goed bezig , bijna elke dag nwe versies met verbeteringen!

  Ok, nwste versie.. die pak je uit, en in die map kopieer je de ontbrekende bestanden van die nog werkende versie van voor de 515.

  alleen nog maar ff dan die sdrsharp.exe.config map aanpassen met dit commando>

  En danwerkt ie!!! (mooie van nwe versie is dat er ook een preset list in zit!!

  Nog een tip..
  Bij frontend kan je de sampling bitrate verlagen..-als je hem ff stopt – dus ipv 2048 ff de helft nemen..kan ie mischien ook net op je laptop werken.. !

  (heb je wel maar 1 mhz bandscope maar ja.. alles heeft zijn na- en voordelen he!

  mijn werkende al omgezette versie (541) – hier> http://speedy.sh/jFfzM/sdr-nightly541aangepast.zip

  Leuk spelen met stikkie van 20€ ! hi!

  73,
  Ron.

 7. Johan, PA3ANG
  Aug 9th, 2012 at 14:58 | #7

  He super Ron, bedankt voor de tip! Ga het meteen proberen zodra ik weer thuis ben.

  O ja wat is het commando? Zie hem niet staan in je comment. (anti hack)

  ik neem aan : add key=”RTL-SDR / USB” value=”SDRSharp.RTLSDR.RtlSdrIO,SDRSharp.RTLSDR” (tussen kleiner en groter teken)

  en o ja moet je dan de RTL-SDR / USB kiezen? Open deur maar ik moet even blind oefenen want ik heb de dongle niet bij me hier in Ierland. :)

  73 PA3ANG

 8. Ron
  Aug 12th, 2012 at 06:56 | #8

  Hi! ja Johan … beide vragen/antwoorden zijn correct!
  (dat commando staat ook trouwens al in die config file uitgeschakeld- in de orginele 541 versie/kan je zo weer inschakelen!)

  Wat ook nog werkt voor lagere cpu load… die weergave in FTT display op resolutie 512 te zetten… (en alleen spectrum aan)

  En beeld klein maken is scheelt ook!

  Ook correct IQ uitzetten scheelt wat cpu tijd..

  Hier op AMD Semrpon 2800(real cpu is 2 Ghz) kan ik net aan stereo WFM ontvangen zonder hikjes met die bandbreedte sampling naar 1024 en met die grafische zooi laag..

  73,
  Ron.

 9. Johan
  Aug 12th, 2012 at 13:27 | #9

  Hallo Ron,

  Heb alles wat je schrijft geprobeerd, echter de CPU blijft steken op 70% en lost het probleem niet op. Met een Sony VIAO 7″ Atom 1GHz gaat het definitief niet lukken.

  Op de Desktop PC (AMD 64×2 dual core 4400+ 1,8GHz) gaat het echter prima ook met de 541 versie (en tweak). :)

  Gisteren met PDW gespeeld en alles lukt behalve ERMES. Pocsag, Flex, P2000, Mobitex, ACARS allemaal prima en leuk om te proberen.

  Stick is vast onderdeel van de PC nu!

  73 PA3ANG

 10. pd0rtl
  Aug 17th, 2012 at 10:03 | #10

  voor somige dongels, wat ik aan testen gezien heb.
  hebben die zelf een VEEL grotere capture bandbrede dan de FCB..

 11. rene
  Aug 29th, 2012 at 09:56 | #11

  ik heb vernomen dat dit stickje enorm doof is ,kan iemand dit bevestigen of dit zo is .

 12. Johan, PA3ANG
  Aug 29th, 2012 at 11:09 | #12

  @rene

  nee hoor bijna net zo gevoelig als een standaard japanse set.

 13. René
  Sep 1st, 2012 at 20:34 | #13

  Hoi Johan,

  Ik werk hier met een Teratec Cinergy TStick RC rev. 3 (E4000 chipset) en als tijdelijke antenne een GP met 2 radialen ipv 4 met een lengte van 60 cm en in 30 graden ipv 45 gaden. De kabel is een Belden 5, 50 ohm coax netwerk met BNC plug en 5 mtr. lang. De GP is gemaakt met een SO-239 met daarop een PL-259 naar BNC-F convertor. Op de stick zit een convertor van PAL-M naar BNC-F.
  De antenne hangt binnen voor het raam.

  Hoewel de aanpassing 75-50 ohm niet klopt doet die het perfect.
  Een originele dipool voor 88-108 MHz doet het minder, maar moet daar eigenlijk een 1:4 balun voor maken 300:75 ohm.

  Ik luister nu door die stick veel meer naar de Free to Air FM zenders.

  Wat me opvalt is dat de stick op zichzelf ook richting gevoelig is.
  Een 2e ga ik in een blikken doosje inbouwen zodat die HF dicht is.
  Verder ga ik nog een 10 á 15 mtr. USB 2.0 verlengkabel kopen zodat de stick direct aan de antenne is te bevestigen.

  Deze stick heeft geen frequentie afwijking.

  Voor weinig geld, kun je veel plezier beleven.

  Johan, de laatste versie (van Youssef) Rev. 642 staat op mijn site, inclusief frequentie manager met FM radiozenders.
  Afbeeldingen kun je hier vinden: https://picasaweb.google.com/PMR1WRT/SDRSharpRev642#

  Vriendelijke groeten,
  René

 14. Cees Kniep
  Sep 2nd, 2012 at 13:52 | #14

  Hoi Johan,

  Een weekje bezig met de dongel. Instructies gevolgd, maar krijg de dongel alleen werkend op een Win 7 systeem en niet op een winxp laptop (2 verschillende systemen geprobeerd). Winxp laptop blijft na installatie van de driver en selectie van de dongel in SDR# een fotmelding geven dat de hardware niet aanwezig is of de driver sw niet goed functioneerd. Enig idee ?

  Verder alleen ontvangst van FM omroep signalen; zelf zonder antenne.

  Vriendelijke groeten,
  Cees (Voorheen PA3BFT; hobby weer opgepakt met de dongel)

 15. René
  Sep 2nd, 2012 at 16:13 | #15

  Hallo Cees,

  Het schijnt dat meerdere hier problemen mee hebben.
  Dit is de vorige week of een week daarvoor ontstaan.
  Als het aan die zadig ligt ???
  Wat je kunt proberen is dat je zadig_v2.0.1.154 van mijn site download en die gebruikt ipv zadig_v2.0.1.157 of hoger.
  Ook daar staat versie Rev. 642, die je direct kunt gebruiken.
  Uitpakken met winrar, winzip of 7zip. (Klik op m’n naam linksboven voor de site).

  Ik werk hier met XP PRO SP3 light + updates op een Dell Optiplex 745 (3 GHz geheugen, 3.06 GHz Celeron processor en een Sweex 7.1 usb soundkaart.

  Vriendelijke groeten,
  René

 16. Cees Kniep
  Sep 3rd, 2012 at 18:09 | #16

  Rene, bedankt.

  Ga ik proberen. Laat resultaat wel even horen.

  Vriendelijke groet,
  Cees

 17. René
  Sep 3rd, 2012 at 19:34 | #17

  Hallo Cees,

  Ik heb bij Apparaatbeheer > Universal Serial Bus devices, dezelfde drivers en versies als bij jou laptops.
  Ben je op je laptops ingelogd als Administrator?
  Want dat zou ook nog kunnen, soms moet je als Administrator zijn ingelogd.
  Mijn .NET Framework is oa. 3.5 SP1, 4 Client Profile, 4 Extended.
  Mijn netbook (kale xppro sp3) met .NET framework: 3.0 Service Pack 1, 3.5

  Ik zou zo verder geen oplossingen meer weten.

  De E4000 chipset schijnt schaars te worden, de dongles worden nu met een andere uitgerust.

  Vriendelijke groeten,
  René

 18. Cees
  Sep 3rd, 2012 at 18:51 | #18

  Rene,

  Helaas geen effect. Ik heb dit op 2 WinXP sp3 systemen (laptops) met .net3.5 en een desktop Win7 geprobeerd. Krijg de dongel alleen werkend op het Win7 desktop systeem (met beide zadig versies en SDR#.

  Zie in het XP systeem dat bij het aansluiten van de dongel de usb driver wordt geladen (apparaatbeheer). De drivers die worden geladen (stuurprogramma gegevens) zijn: WinUSB.sys, WdfCoInstaller01009.dll en WinUSBCoInstaller2.dll. Bestandversie: 6.1.7600.16385 (win7_rtm.090713-1255).

  Een laptop vindt ik wat handiger omdat ik dan meer in de buurt van een goede antenne kan komen, want op een sprietje ontvang ik alleen FM omroep.

  Vriendelijke groet,
  Cees

 19. Sep 4th, 2012 at 08:45 | #19

  Hallo Cees,

  Het zou inderdaad kunnen dat er een authorisatie probleem is. Ik heb de foutmelding dat de hardware niet aanwezig is ook gehad toen ik SDR ‘netjes’ in de directory Program Files installeerde. Nadat ik alle files in een directory op de Desktop had geplaatst had ik geen foutmelding meer en starte SDR goed op met de RTL Dongle.

  Mvg,
  Johan

 20. Ben – PE2BZ
  Sep 5th, 2012 at 06:02 | #20

  Johan :
  Een aanvullend bericht:
  Ondertussen SDRSharp geinstaleerd op een Sony VIAO netbook. SDRSharp uitpakken en Zadig driver installeren werkte perfect.
  Echter de processor is te langzaam. SDRSharp loopt op naar 90% processortijd en de audio klinkt merkwaardig ruimtelijk. Je moet dus wel een beetje krachtige PC hebben.
  73 PA3ANG

  Johan,
  Ik had hetzelfde probleem op een laptop, maar wel een workaround gevonden. Als je in taakbeheer het proces sdrsharp opzoekt en dan met de rechtermuisknop erop klikt kan je de prioriteit instellen. Bij mij op de laptop staat de prioriteit op realtime waardoor er voor de geluidskaart te weining processorkracht overbleef. Ik heb de prioriteit 1 stand lager gezet en als ik dan 1024000 kies als samplerate heb ik goede ontvangst zonder gehakkel.

  Mogelijk werkt het ook bij jou ?

  Suc6,
  Ben

 21. Gert, PA0GHR
  Sep 5th, 2012 at 19:40 | #21

  Hoi Johan,
  Had de RTL ook besteld, ook een voor reserve om er iemand anders blij mee te maken. Had eerst de gebruiksaanwijzing gevolgd, die erbij waren. HDSDR werkte al vrij vlot na apart een dll te hebben bijgezet, maar breedband FM was daar niet bij en ook de 2e werkte niet, ook na lang verwisselen en opstarten. Dacht dat ie stuk was. Tot ik op jouw site terecht kwam en wist dat jij als freak daar ook altijd mee bezig bent. Nou jij hebt er hard voor gewerkt…. geweldig, want met jouw systeem werken allebei naar behoren! Meer dan 2MHz breed en met uP gebruik van 55% met firefox erbij aan. De HDSDR slurpte 90%!
  Perfect en ook bedankt en complimenten voor je mooie site! Ga denk ik nog wel de nieuwe bestellen met wat meer bereik naar beneden.
  Groetjes en tot ziens : Gert, PA0GHR Drouwen

 22. Sep 5th, 2012 at 21:26 | #22

  Hallo Gert,

  Bedankt voor de complimenten. Ja zo zie je maar weer een blogje kan collega radioamateurs verder helpen.

  Mvg,
  Johan, PA3ANG

 23. René
  Sep 12th, 2012 at 17:07 | #23

  Hoi Johan,

  Ik zag dat jij ook een AMD x2 Dual Core 4400+ hebt, ik heb net een test gedaan, ook met een AMD prrocessor.

  Specificaties:
  Board: Asus K8NE
  OS: XP Pro SP3 Lite 32 bit
  AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+
  Kloksnelheid 2.20 GHz 2 GB memory
  Frontend: 1.024 MSPS <<<<<<<
  CPU verbruik: 36%-39% Idle ; 43%-50%

  Met SDRSharp rev. 706, om een goed audio geluid te krijgen moest ik hem verlagen naar 1024 MSPS, anderes was het zo'n robot stem.
  Wat me opviel was dat het CPU verbruik niet slecht is.

  Vriendelijk groeten,
  René

 24. Nov 7th, 2012 at 17:10 | #24

  Hoi Johan
  Ik heb inmiddels de dongle in huis (de nieuwste versie) maar het lukt mij eenvoudig niet om de drivers te installeren.
  Wat ik ook doe, na verloop van tijd krijg ik te zien dat de drivers niet geinstalleerd zijn. Ik gebruik de software link op de site van Van Dijken.
  Ik gebruik windows7 op mijn PC.
  Enig idee? Tips? Jij bent tenslotte de Guru hi.
  73
  Jan
  PA4JJ

 25. Nov 7th, 2012 at 21:18 | #25

  Jan :
  Hoi Johan
  Ik heb inmiddels de dongle in huis (de nieuwste versie) maar het lukt mij eenvoudig niet om de drivers te installeren.
  Wat ik ook doe, na verloop van tijd krijg ik te zien dat de drivers niet geinstalleerd zijn. Ik gebruik de software link op de site van Van Dijken.
  Ik gebruik windows7 op mijn PC.
  Enig idee? Tips? Jij bent tenslotte de Guru hi.
  73
  Jan
  PA4JJ

  Hij doet het inmiddels Johan. Voor Windows7 moet je dus de XP driver hebben.
  73
  Jan
  PA4JJ

 26. Peter
  Nov 14th, 2012 at 18:39 | #26

  Hoi,

  rtl dongle ok van 27-1700 MHz.( hard- en software)
  Tegen Excalibur en Perseus getest.
  Excalibur van Winradio en Perseus iets meer mogelijkheden en wat beter specs. maar idem voor de rest qua ontvangst.
  Wel spelen met de vga gain van de rtl dongle;hier omgeving Eindhoven gain op ca. 7 dB ingesteld ( 27 MHz.): is meer dan genoeg gain en vertical R5 aan de muur.
  Naast de Excalibur ( 850 euro) ( tot 50 MHz.) heeft Winradio ook een versie van ca. 3000 euro :) die “”doorloopt”” ( 3 GHz. ?); maar het is crisis dus de rtl dongle is net zo goed !!!!!
  Natuurlijk is oa de vco ruis en dyn. range vd andere beter maar dat boert niet voor gebruik als monitor-ontvanger ed

  let op: in Windows “”kleine lettertypen”” instellen: is een MUST !!!
  Bandfilters plaatsen VOOR de vga wanneer je serieus wilt ontvangen !!!
  ( hier in Eindhoven en waar niet ? slaan de fm zenders wat door )
  Ben dus nog enthousiaster dan Hans v Dijken !!!!!!!!!
  Even geen Winradio,Perseus,FT5000 etc etc………………………..
  Convertor is al te krijgen voor kg en Hans is bezig met een andere.
  En met de convertor in het algemeen moet je wel opletten : bandfilters lijken een MUST voor 0-30 MHz; je krijgt de IMD anders nooit goed over dat gebied.
  so Far so Good,

  Groet,

  Peter, pe0pco

 27. pd0rtl
  Dec 14th, 2012 at 14:01 | #27

  vraag, ik heb begrepen dat er een nieuwe elcheapo stick is, met een andere chipset, die ook nog eens meer bandwide in ontvangst heeft.
  weet jij toeval welkedat is, en heb je er ook een link van ?
  73.
  ton.
  P.S
  met shard 1.00500 en die zadig werkt mijn stick perfect.
  heb alleen een shift van 6khz in moeten stellen. xD

 28. pd0rtl
  Dec 14th, 2012 at 14:13 | #28

  enige wat jammer is, is de 2mhz bandbreedte, ding zou met gemak 7mhz of meer moeten kunnen.
  immers een DVB-T signaal is niet bepaald smal.

 29. Steven
  Jan 3rd, 2013 at 12:14 | #29

  Ik draai laatste RTL ‘Cube’ van Van Dijken op een AMD X64 Duo Core notebook @ 1,8GHz. Werkt prima en zonder haperingen in het geluid, dit in tegenstelling tot een ‘gewone’ Pentium IV @ 2,4GHz.

  Helaas veroorzaakt de notebook om de ca. 50 kHz enorme spikes. Tot nu toe is me dit vooral opgevallen in het UHF-gebied. Maar ook in andere gebieden treedt het verschijnsel op. De notebook veroorzaakt, alleen al door ingeschakeld te zijn, dezelfde storing op andere ontvangers. Bijv. op de RTL SDR, aangesloten op de andere computer.
  Het ligt niet aan de voeding van de notebook; met alleen de accu is het effect precies hetzelfde. Ferriet om de USB (verleng)-kabel haalt niets uit.
  De notebook is een HP DV9500. Ik kan nergens op internet hier iets over vinden, laat staan een oplossing. Eerlijk gezegd verwacht ik dat de inverter (voor de backlight) de boosdoener is. Maar hoe ontstoor je zoiets?

 30. Dolf
  Jan 15th, 2013 at 20:05 | #30

  Heb best wel lopen stoeien, maar kreeg telkens de foutmelding 0 xc 0000135.
  Via google naar helpmij.web.nl verwezen en via link .net framework gedownload en geinstaleerd.
  Opnieuw opgestart en SDR liep onmiddelijk
  Toppie

 31. opa
  Feb 1st, 2013 at 19:02 | #31

  Hallo ik ben nieuw in SDR land wil eens gaan kijken
  Waar kan je die dingen kopen buiten Dijken ?

 32. PE5GA
  Feb 14th, 2013 at 15:24 | #32
 33. Eric
  Mar 2nd, 2013 at 20:06 | #33

  goeden avond heb het hele verhaal gelezen maar krijg de rtl dongel niet werkend onder hdsdr kan bij Select Input wel de rtl dongel zien staan maar kan hem niet aanklikken ????

  iemand een oplossing hier voor werk met een icore5 pc onder windows 8

  groet PD3LKN

 34. FT1ASD
  Mar 6th, 2013 at 18:31 | #34

  Johan,

  Voor $10.15 ($2, verzendkosten) kun je de dongel ook al krijgen.
  Da’s nu € 8,-

  http://www.ebay.com/itm/New-Design-Cheap-FM-DAB-USB-DVB-T-RTL2832U-R820T-w-MCX-antenna-/200880045532?pt=US_Video_Capture_TV_Tuner_Cards&hash=item2ec5623ddc

  Ik heb er 1 besteld, en hoop dat ik met jullie uitleg en de info van van dijken en software het snel aan de praat krijg.

  Gegroet,
  Rob.

 35. PD0HHG
  Mar 14th, 2013 at 18:17 | #35

  Hallo Johan,

  Ik hoop dat je je dongle binnen hebt en aan de praat hebt gekregen.
  Ik heb er eerder 3 besteld en kan je melden dat ze prima werken.

  Groeten, 73

  Peter

 36. PA0XMA
  May 20th, 2013 at 20:03 | #36

  PD0HHG :Hallo Johan,
  Ik hoop dat je je dongle binnen hebt en aan de praat hebt gekregen.Ik heb er eerder 3 besteld en kan je melden dat ze prima werken.
  Groeten, 73
  Peter

  Hallo Peter,

  Ik zag op http://uk.groups.yahoo.com/group/SDRSharp/message/http/3728 jouw oplossing voor de RTLSDR 2832 met R820T geschikt voor Windows 8.
  Kun je hiervan ook een nederlandstalige versie geven?
  Mijn dongle werkt prima op XP en W7, maar op een laptop met USB3 en W8 ziet hij de ontvanger niet.

  Groet, Marc

 37. Jan
  May 25th, 2013 at 08:12 | #37

  Hallo Johan.

  Ook ik heb deze RTL cube aangeschaft, de werking is redelijk te noemen, wat mij alleen stoort is dat bij het opstarten van de computer (of het insteken van de RTL) iedere keer de melding komt dat er nieuwe hardware is gevonden, en dan wil Windows een drijver installeren, hoe kan ik dit verhelpen?

  Gr. Jan

 38. Jan
  May 26th, 2013 at 07:19 | #38

  Jan :
  Hallo Johan.
  Ook ik heb deze RTL cube aangeschaft, de werking is redelijk te noemen, wat mij alleen stoort is dat bij het opstarten van de computer (of het insteken van de RTL) iedere keer de melding komt dat er nieuwe hardware is gevonden, en dan wil Windows een drijver installeren, hoe kan ik dit verhelpen?
  Gr. Jan

  Is opgelost!!

 39. Jan NL6429r49
  Nov 14th, 2013 at 18:07 | #39

  Johan Pa3ANG

  Dit is Jan NL6429r49 ZWOLLE

  Ik heb een klein probleempje ik heb een pmsdrontvanger van Ger uit Bedum Groningen maar nu kan ik hem niet goed aan de gang krijgen ik ben bij Ger thuis geweest.En daar werkte het erg goed want ik stond er dus zelf bij.
  Maar toen ik weer thuis was en alles geinstalleerd had (de software stond er al op door Ger geinstalleerd) kreeg ik er verder geen geluid meer uit.
  Hij gaf aan een ondefineerbare fout.
  Hij doet het wel maar ik kan de centerfreqentie veranderen wat ik wil maar ik zie geen zenders op mijn scherm.
  Ik had hem al een keer aangeboden op de Meppelronde voor te koop maar ik denk dat het nu maar maar eens goed moest werken.
  Want Ger zegt dat er niets mis mee was,is met die ontvanger hij werkt perfect.
  En hij gaf mij uw naam en Call en dat u er ook veel van af weet.
  En nu is mijn vraag kunt u eens bij komen kijken of het goed aan de gang is te maken ik woon dus ook in Zwolle in de AA-landen.
  Ik zit er al een hele tijd mee ik wil dat zo graag aan de gang hebben.
  Ik weet niet uw e-mail adres anders had ik het gedaan via E-mail sorry daar voor.
  Vriendelijke groeten van Jan NL6429r49 Zwolle

 40. Jan NL6429r49
  Nov 23rd, 2013 at 20:00 | #40

  Hallo Johan pa3ang

  Ik geloof dat u mij heeft gebeld maar ik kon de telefoon niet zo gauw vinden sorry daar voor
  kunt u mij terugbellen groeten NL6429 jan

 41. Feb 23rd, 2014 at 15:47 | #41

  Goedemiddag ,

  Ik ben ook aan het experimenteren met de van Dijken SDR dongle,
  En werkt buitengewoon goed, toch ondervindt ik problemen met de WMF optie, ik krijg deze niet werkende , de P.C loopt hierop vast en moet het programma weer opnieuw opstarten.
  Bij andere p.c net zo’n probleem, onder XP en Windows 7

  Alleen NFM , AM en de rest werkt prima !!
  Hier loopt de software niet bij vast ?

  enig idee wat er hier bij mij mis gaat ?

  Ik verneem dit graag,

  Alvast hartelijk dank !!

  Ik gebruik : SDR# v1.0.0.1074

  Patrick Spelbos, Maarssen

 42. Johan, pa3ang
  Feb 24th, 2014 at 13:08 | #42

  Hoi Patrick,

  raar. Hij loopt echt vast of wordt hij langzaam.

  Ik zou het zelf eerlijk gezegd niet weten. Misschien een ander bloglezer?

  Johan, PA3ANG

 43. Patrick Spelbos
  Feb 27th, 2014 at 15:46 | #43

  Hoi Johan,

  Nee hij wordt niet eerst langzaam , maar gaat direct in de “ankers”

  Gebruikte P.C

  Intel 2140 / 1.6 Ghz
  Ram = 2047

  SDR Sample rate 1.024 Mps

  Wie weet wat er hier mis gaat ?

  Alvast hartelijk dank voor de terugkoppeling,

  Groet,

  Patrick spelbos,Maarssen

 44. peter
  Oct 6th, 2014 at 13:23 | #44

  @Gert, PA0GHR
  Breedband kan als je imet F6 ( bandwidth ) de output sampling op 19k2 instelt. Dan kun je ook ‘wfm ‘ontvangen.

 45. Rene
  Oct 29th, 2014 at 15:58 | #45

  Hallo, ook ik heb een stickje aangeschaft via ebay, 7 euro met a.b. hahaha, srd sharp geinstalled en werkt perfect.Maar weet iemand misschien hoe ik nu b.v. acars kan decoderen op deze manier, of RTTY??
  groet,
  Rene Hoofddorp

 46. bertje
  Dec 30th, 2014 at 20:39 | #46

  hallo ON7BRT hier ik heb terratec Cinergy T stick ( rev3) geen zwarte maar witte en werkt op E4000 maar ik heb zo te zien ander soft SDR#v1.0.0.1308 ik zie altijd een frequentie die niet via de antenne input komt zelfs zonder antenne zie ik een draaggolf mogelijks een intermodulatie ? 73 ON7BRT

Leave a comment