Baofeng UV-3R portofoon UPDATE 2

Toch maar naar de Chinees!

Het moest er dan toch van komen. Op het internet verschenen lovende blogs en berichten van een nieuw Chinees product voor de radioamateur. De UV-3R portofoon, die verrassende overeenkomsten heeft met de Yaesu VX3.

De porto is via de gebruikelijke ebay kanalen in Hong Kong te koop en wordt voor een habbekrats verkocht.

Ik heb de porto besteld bij 409shop en kost $40. Dat is met de huidige koers dus €28,70! Samen met de verzendkosten ben je voor €35 een porto rijker. Binnen een week kreeg ik de bestelling aangetekend overhandigd. Vanwege de lage aanschafprijs en een creatieve ‘customs decleration’  ook nog eens zonder extra kosten en BTW! Wat wil je nog meer.

Zoals ik al gezien had in de diverse blogs, wordt het apparaatje geleverd met een 1200mAh Li-ion batterij en 100-240V~ oplaad adapter met Europese stekker, 2 kleine antennes gepiekt op 145MHz en 435MHz een riemklem een ‘tafellader/houder’, een keykoord? een 2 kleuren balpen? en oortelefoon/microfoon combinatie met 4 polige 3,5mm plug. Plus een Engelstalig instructieboekje en een garantiebewijs. Echt waar voor je geld dus.

Leuk maar is het ook kwaliteit. Is het een bruikbaar toestel of valt het van ellende uit elkaar?

 

De eerste indruk is Hmmm…. de porto doet een beetje plastic aan. Maar dat is alleen de buitenkant. Net zoals de Yaesu VX2 en VX3 is de porto in een aluminium gegoten frame gebouwd en de accu is netjes omsloten aan de achterkant opgeborgen. Dus toch wel stevig.

De knop aan de bovenkant is voor het afstemmen en selecteren. Door het uit te trekken wordt hij ontgrendeld en kun je hem draaien. Wel zo handig want bij de VX2 verschoot hij regelmatig van frequentie of ging de audio zachter.

De porto heeft alle basisfuncties die je nodig hebt. 6,25kHz – 25kHz afstemstappen, overal zenden dus ook op PMR frequenties, voldoende geheugens, CTCSS, instelbare Repeater Shift + en -, scan mogelijkheden en 2 Watt RF vermogen. Plus nog een paar gadgets zoals een LED zaklampje, VOX, 1750Hz toon (wie gebruikt dat nog?) en de mogelijkheid voor Wide en Narrow ontvangst.

De ontvanger heeft een DSP verwerking in het audio circuit. Hierdoor worden zwaar verruiste signalen beter doorgegeven. De toch al zeer gevoelige ontvanger wordt daardoor nog beter.

Op het display, met schakelbare achtergrondverlichting, zijn alle functies gevisualiseerd. Ook is er een S meter (voor wat tie waard is) en de ontvangst en zendfrequentie wordt volledig weergegeven.

Wat opvalt is het langzame scannen. De PLL heeft duidelijk tijd nodig om te locken, dan wel de DSP functie in het ontvangst circuit is hier de bepalende factor. In gewoon gebruik is dit echter geen enkele belemmering.

Het volume is in stappen instelbaar. Niet helemaal handig als je het audio net iets zachter wil hebben, maar okay je kunt niet alles hebben. De kwaliteit van de audio, ook bij het zenden is prima!

In de handleiding worden 18 menus besproken. RX en TX CTCSS, SQL, LIGHT, BEEP, VOX, POWER, DW, STEP, OFFSET, SHIFT, STE, W/N, SAVE, TOT, SCANM, RELAYM, BCLO. De laatste 6 moet ik nog uitzoeken, want de handleiding kent 12 menus en de laatste versie apparaten verstuurd door de 409shop heeft er 18!

Met de buitenantenne heb ik een prima ontvangst. De bijgeleverde antennes zijn bruikbaar, maar erg onhandig als je een dualbander hebt. Ik heb dus een Diamond SRH805S erop geschroefd. De antenne is bijna duurder dan de porto! Prima antenne en het staat cosmetisch prima.

Het verschil met een Yaesu VX3 is ca. €150. Een stuk minder menus (die je toch niet nodig hebt) geen DTMF (handig voor Echolink) en helaas geen AM ontvangst in de luchtvaartband. Verder geen HF ontvangst maar dat werkt toch eigenlijk ook niet op de VX3.

Iets wat de VX3 heeft en deze UV-3R dus ook is FM wide ontvangst in de FM omroepband. Dus op de fiets lekker naar Skyradio luisteren en ondertussen in de DW mode het repeaternetwerk van noord Nederland in de gaten houden op 430.025MHz.

Op de handleiding staat CE0678! Of dit een een CE goedkeur is of slechts China Export betekent is niet duidelijk. Feit is dat je voor heel weinig geld een hele leuke porto hebt. Echt het overwegen waard.

 

NB: Er is zelfs een Yahoo groep. Surf naar : http://groups.yahoo.com/group/UV-3R/

UPDATE

Ondertussen de volume modificatie uitgevoerd. Je moet wel ijzeren zenuwen hebben want de hele porto moet uit elkaar. Je moet aan de onderkant van de pcb zijn dus moet de print uit het aluminium frame gehaald worden.

 

 • Batterij verwijderen.
 • 2 schroeven naast de accu-ligplaats verwijderen
 • schroef + draaiknop verwijderen
 • inwendige van de porto uit de plasic behuizing halen
 • 4 schroeven uit de pcb halen
 • moer van de draaikop aan de bovenkant verwijderen.
 • antenne binnengeleider lossolderen van de pcb
 • pcb uit het aluminium frame halen

en nu met een vergrootglas de weerstand vervangen of één parallel erbij zetten.

(de foto heb ik uit de UV-3R Yahoogroup gehaald)

Als je denkt dat je de 0204 weerstand goed gesoldeerd hebt, dan mag je alles in omgekeerde volgorde weer uitvoeren en uiteindelijk de porto weer aanzetten en hopen dat je niks fout hebt gedaan. Denk ook aan ESD beveiliging en werk langzaam en secure!

Suc6, PA3ANG

 

NB 2: O ja de extra menus wijzen zichzelf. Alleen de STE en RELAYM zeggen me niks en ik heb ook geconstateerd dat de RXCODE niet werkt. Dit zou een CTCSS Squelch zijn maar bij mij werkt het niet. TXCODE werkt wel en die is belangrijker!

 

UPDATE 2: Ondertussen is de Diamond SRH815S duo band antenne gearriveerd.  15cm lang, ergonomisch en stijlvol. De ultieme antenne voor deze porto. De Diamond SRH805S stub antenne werkt ook goed maar deze is gewoon sexyer voor deze porto en je hebt natuurlijk ook iets meer om af te stralen en op te vangen aan HF signaal. Diamond bewijst toch maar weer goede antennes te maken voor onze portabele experimenten.

 

May 20th, 2011
 1. May 21st, 2011 at 15:40 | #1

  Goed verhaal. Alleen begrijp ik dat er geen duaband antenne bij zit?
  Mijn bestelde portofoon is onderweg.

  73, Tjeerd

 2. May 21st, 2011 at 18:40 | #2

  Hallo Tjeerd,

  Er zitten 2 antennes bij, maar je hebt vast nog wel ergens een duoband type liggen.

  73, Johan

 3. Richard PA5RR
  May 25th, 2011 at 17:57 | #3

  Hoi Johan,

  Ik heb de manual met 18 menu’s.
  Als je een(kleur)kopie wilt hebben dan kan je die van mij krijgen op de markt in Beetsterzwaag 29 mei 2011..
  De porto bevalt UITSTEKEND en dat voor dat geld haha
  Ik heb inmiddels een soortgelijke antenne als die van jou besteld, zo’n ruim 20 cm grote spriet is cosmetisch totaal onverantwoord 😉

  73

  Richard PA5RR

 4. pa3ang
  May 25th, 2011 at 19:43 | #4

  Hallo Richard,

  Ondertussen weet ik wat de menus doen behalve RELAYM. Bedankt voor het aanbod. Ik weet ook niet of ik nog in Beetsterzwaag kom zaterdag.

  73 de Johan

 5. May 29th, 2011 at 13:18 | #5

  Hoi Johan,

  Ik heb er ook eentje. Werkt prima.
  Een puntje: de tonecall deed het niet, volgens het manual.
  Maar elders zag ik dat je F + VOL moet toetsen in plaats van F+PTT, zoals in de handleiding staat.

  En hij blijft op zenden hangen op hoog vermogen met de earset er aan, maar dat is een algemeen probleem. 😉 Even de antenne aanraken en hij stopt.
  Men zegt dat je het microfoonsnoer enkele malen door een ferrietkern moet halen, heb ik nog niet geprobeerd.

  Groeten uit Groningen!!

  Eric

 6. Ron
  Jun 7th, 2011 at 23:09 | #6

  Voer voor updatje 3 Johan! alle 18 menus volgens 409 shop> http://www.409shop.com/shop_displaynews.php?id=345

  Greets Ron..

 7. pd0rtl
  Jun 16th, 2011 at 00:22 | #7

  heb de mijne vandaag gekrijgt.
  alleen omschakelen naar FM radio werkte niet volgens het boekje.
  ik moest dus het light knopje samen met de u/v knop inhouden,DAN, schakelde hij was naar FM radio,pikant detail….
  op het moment dat het relais in de lucht komt, schakelt hij automatisch om naar die freq,en bij 2 seconden stilte weer terug naar de radio.

  leuke van de geheugen kanalen is, je progt er een relais freq in, schakelt om naar het geheugen kanaal, en daar kan je ,vervolgens, het ZEND vermogen, de shift, offset, CTCSS tx/rx instellen.
  RX code, voor zover ik merkte, deed het dus imho hier ook niet (of het relais moet het niet mee zenden vanuit zich zelf)

  Relaym ,tja, wat het doet, goede vraag.
  BCLO is leuk, maar ONGEWENST in relais mode.
  dat wil zeggen, zolang de repeater zend, kan JIJ niet zenden..
  aka, ook voor split mode dus.

  STE, zoals ik het lees, zeer ongewenst als je over repeaters werkt.

  Wat niet in het boekje staat.
  snel van mhz verwisselen.
  druk F/alert in (f) gaat aan, draai dan met de selector naar je gewenste mhz band, druk weer op F/alert, en je kan weer khz’jes maken.

  VOX, leuk, maar waardeloos, voor je wat daadwerkelijk kan zeggen, ben je 2 seconden verder.

 8. pd0rtl
  Jun 21st, 2011 at 11:53 | #8

  vervangende accu’s
  fuiji’s NP60
  en PBR-BT3
  cap is tussen 1200 en 1700mAh voor de high power versies.
  prijs in nederland tussen 10 en 13 euro.

 9. ronald
  Jun 27th, 2011 at 21:23 | #9

  Ik heb er vandaag ook eentje binnen gekregen uit hongkong en ziet er zeer degelijk uit voor die centen,ook dus voor 35 euro incl. verzendkosten.
  Maar ik kan het niet voormekaar krijgen om de in geprogrammerde freq. in het geheugen om die te laten scannen,kan iemand mij vertellen hoe je dan kan ingeven om de memory te laten scannen,of is dit gewoon niet mogelijk.
  PD5RN

 10. pa3ang
  Jun 27th, 2011 at 21:33 | #10

  Scannen gaat door op F (middelste aan de zijkant) en op MENU (middelste voorop) te drukken (na elkaar). Als hij op VFO staat gaat hij VFO scannen en op Memory zal hij de beschreven geheugens scannen en op FM radio idem.

 11. Marinus
  Jul 1st, 2011 at 08:45 | #11

  hallo Ham’s.
  ik heb er net en binnen en gelijk stoeien met het menu. gaat redelijk alleen kan ik niet vinden hoe de ton burst voor openen repeaters in te stellen. ook het scannen is niet helemal duidelijk. iemand die uitkan leggen welke stappen te volgen??
  ik heb de versie met 18 menu’s.
  txs
  Marinus
  PE1BFF

 12. pa3ang
  Jul 1st, 2011 at 11:46 | #12

  PTT+VOL is 1750 Tone

  F en dan MENU is scannen

 13. Marinus
  Jul 1st, 2011 at 19:42 | #13

  bedankt het werkt,
  Marinus

 14. PD0MV
  Jul 5th, 2011 at 10:11 | #14

  ik heb zelf een vx3 van yaesu, en ik ken ook die baofeng.
  ze lijke erg op elkaar

  ik heb als antenne een RH775 telescopische antenne en is uitgeschoven 41cm tot 10 watt maximaal belast baar, en ik heb ook een adapter van SMA naar BNC female, want de RH775 van Midland heeft male BNC
  de antenne had ik via Jacobs breda, en was SALE €12,50 en een paar euro verzendkosten, ik heb ook de VX3 gemodificeerd en zend op 2m band van 140 tot 174 MHz tx /rx
  70 cm band
  420 tot 470 MHz tx/rx

  en kan tx en rx

  zowel

  144 deze uiteraard
  430 deze uiteraard
  120 niet zeker airband ontvangst
  150 deze wel Marifoon
  300 niet zeker
  450 deze ook maar dan 4 MHz lager PMR 446 MHz
  800 niet zeker

  de RH 775 is ook bruikbaar met elleboog BNC adapter op FT817

 15. marinus
  Jul 5th, 2011 at 10:59 | #15

  kun je ook een CTTS freq ingeven voor repeaters??
  anders kun je de meeste palen dus niet aanspreken toch???

  Marinus

 16. PA3ANG
  Jul 5th, 2011 at 11:11 | #16

  Je kunt de CTCSS frequentie instellen via het menu TXCODE

 17. Tron
  Jul 10th, 2011 at 03:46 | #17

  In deze eerste versie van die baofeng is niet alles lekker…
  70 cm = ok! maar harmonische onderdruking op 2 mtr is veel slechter dan AT normen! (en lager -136 mc- is zelfs 2e harmonic harder dan grondfreq…:-( )

  Kijk /lees maar eens! > http://chineseportofoons.zendamateur.eu/viewtopic.php?f=4&t=18

 18. 11&30st
  Jul 17th, 2011 at 08:39 | #18

  Hoi,

  Ik ben nu ook de trotse bezitter van een Baofeng uv-3r. Mijn wens is om deze als marifoon te gebruiken. Echter ik heb ontdekt dat de meeste marifoon kanalen duplex zijn. Iemand die dat al voor elkaar heeft ?

  groets

 19. Wim
  Jul 17th, 2011 at 13:45 | #19

  11&30st :
  Hoi,
  Ik ben nu ook de trotse bezitter van een Baofeng uv-3r. Mijn wens is om deze als marifoon te gebruiken. Echter ik heb ontdekt dat de meeste marifoon kanalen duplex zijn. Iemand die dat al voor elkaar heeft ?
  groets

  Ja natuurlijk.
  Dat stel je in met shift in het menu

 20. Walther, pd0scl
  Jul 18th, 2011 at 17:27 | #20

  Hoi,

  Ik heb hem ook al een tijdje. Prima porto. Heb zelf de kloon van Diamond SRH805S als antenne gehad. Is gewoon een mooie dummyload. Bereik van nog geen 2 kilometer. Dus andere antenne erop. Nu gebruik ik voor portable de antenne van mijn TH-D7E porto en als ik thuis staat er een kwart golf voor 2 en een halve golf voor 70 erop.

  Om even terug te komen op 11&30ST: Je kan met de programmeerkabel en software welke shift instellen die je maar wilt. Je kan namelijk de zend- en ontvangstfrequentie apart opgeven. Zo ben ik aan het duplexen. Zenden op 70, ontvangen op 2. Het instellen als marifoon is dus geen probleem!

  Groet,
  Walther, pd0scl.

 21. René studerend N licencie
  Aug 17th, 2011 at 00:35 | #21

  Hallo allemaal,ik heb ook een UV-3R aangeschaft en ik wil hier graag op luisteren en zenden op de PMR freqenties,kan iemand mij vertelen en uitleggen hoe ik de portofoon goed kan instellen en waar ik de diamond antenne SRH 815S kan bestellen,alvast vriendelijk bedankt,

  groeten René.

 22. PE2HTB
  Aug 25th, 2011 at 15:28 | #22

  Hallo.

  Zweet, Zweet. De weerstand zit erin. Helaas was er geen SMD voorhanden. Dan maar een heel klein normaal weestandje, maar deze is ook nog 10 keer groter dan de SMD die erin zit.
  Maar het werkt.
  Bedankt voor de info Johan.

  73′ Hans Pe2HTB Zwolle

 23. ben
  Sep 11th, 2011 at 14:31 | #23

  mijn mikrofoon doet het niet meer inde radio weet iemand daar raad mee als ik er in blaas dat komt over maar spraak lukt niet
  groeen on3bp Ben

 24. Paul PE4KPD
  Sep 25th, 2011 at 13:16 | #24

  Bestaat er een behoorlijke vertaling in het Nederlands of Duits, van het Manual? Ik doe me zwaar met Engels. Ben 75 jaar en heb met de moderne techniek wel moeite.
  1750 Hz werkt niet. Er komt heel wat anders. Bedankt voor de moeite mvg Paul.

 25. GERT
  Sep 30th, 2011 at 09:27 | #25

  HIER EEN SITE WAAR EEN BEKNOPTE VERTALING IS(HEEL BEPERKT)
  MAAR MISSCHIEN KAN JE HIER WAT MEE

  SUCCES

  http://pa3jem.xs4all.nl/baofeng/um/UV-3R@Dual%20band%20FM%20porto.pdf

 26. Hans PA0EBC
  Oct 6th, 2011 at 17:31 | #26

  van de audiomodificatie zoals ik die heb uitgevoerd staan 2 foto’s op http://hoogkerk.mine.nu/coversity in het mapje UV-3R_audio_modificatie.
  het betreft de plaatsing van een weerstandje van 22k over de pootjes 4 en 5 van het audio versterker IC.
  dit is iets makkelijker te doen dan het solderen van die “suikerkorrels” en geeft hetzelde resultaat.
  als je zo’n superklein weerstandje met draadjes wilt hebben stuur dan even een mail met NAW info naar jhaggort@gmail.com

 27. Karel
  Oct 12th, 2011 at 09:15 | #27

  Ik heb onlangs de UV-200 gekocht.
  Nog ff experimenteren met het menu, maar het bevalt me nu al!
  Zeker voor wat betreft de prijs.
  Overigens heb ik er ook meteen een 2/70 antennetje bijgekocht.
  Ook die is bij de 409 shop veel goedkoper als in de Nederlandse handel.

  Karel, pa0aas@gmail.com

 28. Rob
  Oct 28th, 2011 at 09:47 | #28

  Deze week de UV-100 binnengekregen.
  Na zo’n 15 jaar niet actief heeft de JOTA bacil weer toegeslagen en heb zo’n ding laten komen.
  Ben dus het “digitale” tijdperk binnengetreden! Mar nog niet zonder problemen:

  In de eerste instantie ziet het er wel leuk uit, maar ben benieuwd wat je met 2W kan doen vanuit Uden.
  Heb wel moeten constateren dat de aansluiting op de software het niet doet: driver geïnstalleerd, software geïnstalleerd en de UV-100 met de meegeleverde kabel aangesloten: driver wil niet goed installeren: error 10. Volgens de site v.d. driver fabrikant zou de kabel dan niet goed zijn, maar kan natuurlijk ook de aansluiting van de porto zijn. Dus gaan we op jacht naar iemand met ook zo’n kabel om het e.e.a. uit te sluiten (of heeft iemand ervaring / tip in deze?)
  Verder gaan we de menu’s en bovenstaande tips in het weekend uitproberen. Hou jullie op de hoogte van mijn avonturen,

  73, Rob – PD0DIB

 29. Benny
  Mar 18th, 2012 at 20:06 | #29

  Hallo, ik ga dikwijls naar wielerwedstrijden, en ik zie daar redelijk wat volk rondlopen met een portofoon (denk ik toch dat het dit is), en zo horen die mensen de wedstrijdradio.
  Nu ben ik ook geintreseerd in zo een toestel, maar ik ken er totaal niks van.
  Welk toestel raden jullie mij hiervoor aan?
  ook zoek ik zo een lange antenne voor op het dak van de wagen.
  Kunnen jullie mij hierover tips geven?
  Alvast bedankt.
  Groetjes Benny

 30. Johan, PA3ANG
  Apr 18th, 2012 at 14:57 | #30

  Info van PA0ETE:

  Ik wist niet dat er twee fabrikanten waren en dat die nieuwe versie van
  een andere club was.

  http://www.uv3r.com/Index.html

  Dit is interessant:
  http://www.uv3r.com/images/UV-3R_Differences.xls

  Check it out. Het wordt steeds leuker.

 31. pd0rmq
  Jun 7th, 2012 at 18:34 | #31

  @Rob
  hee ik kreeg hem gisteren binnen het klopt error 10 betekend een slecht usb cq ic,tje ik heb een win vista versie erop gezet en hij werkt prima ik hoop als je het ook doed dat hij ook werkt bij mij wil het op vier andere pc,s ook werken grt klaas

 32. Andor
  Jul 30th, 2012 at 15:16 | #32

  dit weekend een Boafeng UV-5R besteld.
  Hoop in oktober mijn N-licentie te hebben.
  In de tussentijd een mooie luister-unit en een PMR 446 unit (beetje overpowered) *grinnik*
  Ben benieuwd.

 33. Jan
  Jan 4th, 2013 at 16:38 | #33

  @PA3ANG Vanwege de lage aanschafprijs en een creatieve ‘customs decleration’ ook nog eens zonder extra kosten en BTW! Wat wil je nog meer.
  Hoe heb je dat dan gedaan?

  ik wil zelf een Boafeng UV-5R bestellen voor op een motor, is dat een goede keus of is er iemand die een andere mogelijkheid (waterdicht) (5W) heeft gevonden. wil er dan ook gelijk een externe antenne bij bestellen die op een koffer gemonteerd gaat worden, doorvoeren door de deksel. een accu voor 12V ik hoor/zie het wel.

 34. pa3ang
  Jan 5th, 2013 at 11:18 | #34

  Hallo Jan,

  Nou ik heb gewoon besteld via eBay en de rest gaat vanzelf.

  Ik zou trouwens nu niet meer een UV-5R bestellen maar een UV-B6 of B6. Is wat robuster enwat groter, maar wat betreft de specificaties ‘the best’. Zie : http://www.409shop.com/409shop_product.php?id=109093 en https://hamgear.wordpress.com/2012/12/18/review-baofeng-uv-b5-baofeng-uv-b6/

  Suc6, Johan

 35. Henk
  Jan 13th, 2013 at 16:25 | #35

  Zit er enige veiligheid in dat ding wanneer ik de accu er gewoon in laat zitten en via DC ga laden??

 36. Jan
  Jan 24th, 2013 at 18:43 | #36

  Ik heb nu een WACCOM WUV-5R binnen, maar nu wil ik met bijgeleverde USB kabel contact maken met Porto geeft ie foutmelding dat stuur programma niet werkt. ik heb Stuur prog van bijgeleverde CD gebruikt voor Win7 HELP

 37. John
  Feb 9th, 2013 at 18:43 | #37

  Heb ook effe gekeken op de 409 shop, maar raak toch totaal de weg kwijt
  over hoe te bestellen, is het veilig om via de bank ( telebankieren) te betalen.

  Hoe maak ik dit “custom declearations” duidelijk?

 38. May 20th, 2013 at 22:51 | #38

  voor de nederlandse handleiding voor de baofeng uv-5r vind je hier http://baofeng.elinek.nl/

 39. stefaan
  Oct 3rd, 2013 at 10:49 | #39

  Hallo,
  ik heb de BAOFENG UV-3R net ook besteld via de website maar ik krijg een email terug dat er zullen problemen zijn met de belgische douane en dat ze het product niet kunnen opsturen omdat het terug gezonden zou worden ?

  Heeft iemand dezelfde ervaring ?
  Bedankt,
  Stefaan

 40. stefaan
  Oct 3rd, 2013 at 10:52 | #40

  Is er een andere mogelijkheid binnen europa om het toestel te bestellen ?

 41. Henk
  Nov 4th, 2013 at 22:25 | #41

  @Rob
  Afgelopen zaterdag 2 nov 2013 heb ik op de DvdRA een originele usb 2.0 programmeerkabel gekocht. En inderdaad hij is niet te gebruiken onder window 7 en waarschijnlijk hogere versies ook niet simpelweg omdat de fabrikant vh Prolific IC (zo wordt hij bij mij onder win7 herkend) geen support meer wil verlenen. Het verhaal vh gekopieerde IC kan ik niet verifiëren maar dat geloof ik niet erg. 2 jaar geleden heb ik na 2 dagen zoeken op internet een andere USB=>RS232 kabel moeten kopen waar dit IC niet in zit en dan direct door win 7 herkend wordt en werkt. Kortom koop deze kabel dus niet.

 42. Hennie
  Dec 30th, 2013 at 22:42 | #42

  Usb kabel werkt bij mij zelfs de Kenwood niet op,heb weer gewoon een seriële kabel,werkt nu perfect.
  Een goed alternatief voor een dualband antenne:de Nagoya NA666 SM1.
  Die is te koop bij 409shop even als de seriële kabel voor de UV3-R.
  Voor nog geen 15 euro ben je de man.

 43. Virgil
  Jun 14th, 2014 at 20:28 | #43

  Weet iemand waar je een tafel lader kan kopen voor baofeng uv-5r plus

Leave a comment