Kenwood TS-590S

Terug bij m’n eerst merk! (zie ‘About PA3ANG’)

Het is een feit. De Elecraft K2 heeft het veld moeten ruimen voor de allernieuwste loot aan de Kenwood boom. De TS-590 heeft een plek in mijn shack gekregen.  Na lang (of toch kort) wikken en wegen heb ik niet voor de Elecraft K3 gekozen maar voor de ‘K3 killer’ de Kenwood dus. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken, maar de keus viel in feite op de Kenwood vanwege de prijs. Wil je alle mogelijkheden van de TS-590 ook in de K3 hebben (100W, ATU, FM en gebouwd) dan ben je gauw 2 x duurder uit. Om nog maar te zwijgen van de onzekerheid bij de invoerrechten, btw en verzendkosten.

Lang verhaal.. nu de ervaringen.

De set had de ‘kop eraf’ dus niet alleen van de prijs, maar ook in gebruik. Hij was al uitgebreid aan de tand gevoeld en voor mij dus makkelijk instappen. Afstemmen en ontvangen en daarna zenden. Dat ontvangen gaat onvoorstelbaar goed. Prachtige filter mogelijkheden en een goed werkende DSP. Een NB (storingsonderdrukker) die werkt en de variabele bandbreedte is echt geweldig. Te veel om op te noemen. Elk station kun je nemen.

De bediening is in één woord: super. Je noemt dat ‘intuïtief’ (zelfsturend dus) en door een functieknop 2 seconden lang ingedrukt te houden kun je de instelling bij die functie wijzigen. Bijvoorbeeld VOX, schakelt de VOX aan en bij 2 seconden indrukken kun je het aanspreekniveau van de VOX instellen.

De TS-590 heeft echt alles aan boord en gooit met gemak 100 watt RF Power in de lucht. Minimum is 5 watt dus nog net QRP!

Ontvangen is één, zenden is twee. Daar had ik qua modulatie wat problemen. De bij de set geleverde microfoon is niet slecht, maar ik wilde mijn Pro-Set iC (Heil) gebruiken. Dat was geen succes want ik kreeg te maken met terugwerking! Nooit gehad, nu wel. De bijgeleverde  knijpkat microfoon was dus wel ok, maar ik wilde beter. Dus een Pro-Set HC-5 snel besteld en de volgende dag geprobeerd. De rapporten waren prima, maar de mannen op het AmBerg net (3.692 kHz 09:00 -10:00 LT) waren niet tevreden. Ondanks het ideale microfoontje, de Heil Sound HC-5, klonk het nog te nasaal en was het niet doordringend genoeg.

Met hulp van Kees, PE2KM heb ik nu toch een optimaal resultaat. De TS-590 heeft een behoorlijk aantal instellingen voor de modulatie en door alles op de juiste (wat is de juiste?) manier in te stellen krijg je een ‘brede en dynamische‘ modulatie welke door een ‘breed en kritisch‘ publiek wordt gewaardeerd.

In mijn geval en met mijn stem zijn de volgende MENU instellingen als volgt ingesteld:


Menu Omschrijving Waarde
25 SSB/AM Low 100
26 SSB/AM High 2900
29 Effect Soft
30 TX equal bb1


Ik heb de PROC (Speech Processor) altijd in staan. Hierbij zijn de waardes van PRO.I en PRO.O beide 50. De MIC gain staat op 35 (binnen ALC blijven!)

Het koste verder weinig moeite om de set aan te sluiten op Logger32 (mijn logbook en DX Cluster programma). De TS-590 heeft een standaard USB aansluiting en met het downloaden van de juiste drivers van de Kenwood site was het een fluitje van een cent. In Logger32 kies je als radio ‘Kenwood – all’ , Com port ‘welke is toegewezen’ en Baudrate ‘115200’. Let op vink Set RTS high aan!

Ook de Kenwood software werkt leuk en het bedienen van de set via Internet met de door Kenwood geleverde Hosting software werkt eveneens goed. De audio gaat hierbij overigens via Skype (of andere VOIP oplossing). De USB poort geeft naast data ook de audio door. Dus slechts 1 kabel van de set naar de pc! Echt super moderne technologie allemaal.

Kortom de Kenwood TS-590 is een prima keus. De enige optie welke is nog mis is onderweg. Een VGS-1 Audio Recorder welke makkelijk is om in een pile-up te roepen of om korte opnames te maken voor van je tegenstation. (makkelijk voor het inregelen van zijn modulatie hi even controleren of je echt verbinding hebt gehad met dat zeldzame DX station)

vy 73 de Johan, PA3ANG

Meer informatie kun je vinden op internet en met name op de speciale Yahoo groep.Click to join KenwoodTS-590

Click to join KenwoodTS-590

Aanvulling.
Ondertussen ook met de meest gebruikte digitale modes gewerkt (RTTY en PSK31). Omdat de audio ook via de USB poort gaat dus geen enkele moeite met extra kabels of interfaces. Je kunt via de MENU instellingen de USB gain en het USB VOX niveau instellen. Even de juiste geluidskaart kiezen in de decoder software en klaar is kees. Echt super!

Dec 31st, 2010
 1. Klaas
  Jan 4th, 2011 at 17:02 | #1

  Johan,
  Lijkt heel goed. Wel veel nieuws. Maar jij bent handig genoeg om de transceiver te bedienen. Ik denk ook nog wel eens aan een nieuwe transceiver. Het kan nu nog. Ik ben nog redelijk bij de tijd. We zien wel.
  Succes met de aanwinst. Kenwood er is geen betere, hi.
  Pa

 2. Hans ON6ZK
  Feb 11th, 2011 at 22:06 | #2

  @PA3ANG – Johan,

  Hallo Johan ,

  Ik heb zojuist mijn Kenwood TS590 besteld via internet …ik heb een firma in Duitsland gevonden en voor de prijs van 1725 euro , inclusief de VGS-1 en verzendingskosten …geen slechte prijs denk ik.

  Enfin , mijn vraag aan jou is ……. ik wil digimodes doen met de TS590S …. welk software programma gebruik je op je PC en welke kabel dien ik te voorzien tussen mijn TS590 en mijn laptop ? ( USB poort)?
  Ik ken echt niks van digimodes en ben een totale leek , heb je een beetje advies voor mij aub ?
  Wat instellen …je spreekt over de juiste geluidskaart ( wat bedoel je hiermee ? zit er meer dan één geluidskaart in een laptop ?) …….. ben hier echt niet in thuis hoor.

  Groetjes en dank bij voorbaat,

  Hans ON6ZK

 3. Henk Pa1mbc
  Feb 12th, 2011 at 10:16 | #3

  Hoi Johan, lees net effe jou verhaal over de TS590. Heb jij nu de processor ingeschakeld ? Bij mij ging die oversturen. Met de hand-mike heb ik de mic-gain op 46 staan en gaat bij mij hard genoeg (ligt aan mic-type?).
  En met digitale mode heb je de set wel op data staan (voor de filters)?
  Oh ja voor ON6ZK – deze TS 590 heeft een ingebouwde geluidskaart . Dus geen extra snoeren voor de audio, in standaard uitvoering heb je alleen maar een USB-kabel tussen de TRX en de PC nodig .Hrd of soort gelijk programma downloaden , instellen in het Menu van de TRX en er gaat een WERELD voor je open !
  Digi modes werk al met 20 watt power …..dus echt lekker QRP en geen storing. Heren succes ermee , jij uiteraard ook Johan , 73 van Henk de Pa1mbc uit Vriezenveen (Nl)

  Ps, die USB kabel zit ook aan de meeste printers , dus pc-printer-kabel niet zo weggooien!

 4. pa3ang
  Feb 14th, 2011 at 13:13 | #4

  Hallo Hans en Henk,

  De digimodes gaan dus heel eenvoudig via de USB kabel. Even de juiste soundcard selecteren. Je kunt van de Kenwood site alle software downloaden. Wel even de juiste volgorde, maar het komt altijd goed.

  Wat betreft de processor en de mic instellingen: dat hangt natuurlijk sterk af van de gebruikte microfoon. Ik gebruik de Heil HC5.

  vy 73 de Johan, PA3ANG

 5. Rene Posthuma
  Mar 30th, 2011 at 15:21 | #5

  Hallo Johan,

  We hebben elkaar voor het laatst gesproken op de dvdra in Apeldoorn.
  Misschien ken je me nog vanuit Ericcson(pick en place).Ik bestel ook een 590 met een heil headset, alleen schijn je er een met een dx element en eentje met een broadband sound te kunnen bestellen(4&5).
  Tegenwoordig is er ook al eeen hc6 element.
  Gebruik jij je hc5 voor dx of lokale gesprekken?
  Ik hoor het graag van je.

  vy 73 de Rene, PG9DX

 6. pa3ang
  Mar 30th, 2011 at 22:02 | #6

  Hoi Rene,

  Uiteraard ken ik je en leuk dat je ook een 590 gaat aanschaffen. Je zult er geen spijt van krijgen. Ik gebruik de HC5. Dit is een breed spectrum element. De HC6 is waarschijnlijk ook goed. Door in de 590 met de equalizer te spelen kun je met de HC5 een HC4 karakteristiek krijgen. Andersom niet.

  (Er is trouwens ook een omschakelbare HC4/5 headset geweest?)

  Ik heb de 590 standaard op breed (lokaal) spectrum met HC5 en kan naar het alternatieve menu omschakelen met volledig andere instellingen (MENU > A/B (uit mijn hoofd)) waar dan de equalizer smaller staat en dus ala HC4.

  Suc6,
  Johan, PA3ANG

 7. ON4VP
  Oct 26th, 2011 at 17:29 | #7

  Kan je op de 590 ook je eigen geluid horen (dus wat je in de micro inspreekt of wat uit de digitale modes komt)? Een soort monitor dus.

  En is er een knop instelbaar (zoals op de 480) waar je een cw carrier kan sturen met 10 watt om zo een remote tuner aan te sturen?

  En zit er een complete keyer met geheugens in?
  Is alles IF dsp? Dus geen filters meer steken.

  En tenslotte, kan je een groot scherm aansluiten om de set zijn display te tonen?

  Heel wat vraagjes, maar deze set spreekt me erg aan.
  Dank bij voorbaat.

  ON4VP

 8. PA3ANG
  Oct 27th, 2011 at 10:23 | #8

  1. ja, dat is na de processing afgenomen van de RF. Je moet hiervoor 2 seconden op de MIC en dan draaien aan de MULTI/CH voor het niveau.

  2. de 590 heeft een ingebouwde tuner en is afstembaar door 2 seconden op TUNE te drukken. Je kunt met POWER het RF vermogen regelen van 5 tot 100 watt.

  3. ja een keyer instelbare mode A of B en hij heeft 3 (of 4) geheugens welke eenvoudig via CH1 CH3 CH3 (en RX/4) oproepbaar zijn.

  4. klopt. Geen extra filter(s) nodig.

  5. je kunt software aansluiting (zelfs via internet) waarbij je het volledige frontpaneel van de set te zien krijgt met volledige bediening. Het is dus niet zo dat je alleen het display kunt tonen.

 9. ON4VP
  Oct 29th, 2011 at 10:39 | #9

  Bedankt voor uw info. Bij punt 2 heb ik wat anders bedoeld. Ik werk dus met een externe remote tuner (CG-3000) en wil graag weten of je op de 590 (net zoals op de 480) de PF-A knop kan programmeren dat de set naar CW wordt geschakeld en op zending gaat met 10 watt. (maar dus niet de interne tuner).

  De reden is dat de zender dan 10 watt carrier uitzendt waardoor de tuner de antenne kan afstemmen. Dat element is voor mij erg belangrijk.

  Dank u voor dit eventueel nog te melden.
  vg, ON4VP

 10. pa3ang
  Oct 29th, 2011 at 10:59 | #10

  @ON4VP

  Aha, ik heb het manual bestudeerd en ja dat kan. Je kunt PF-A programeren op functie 204 en dat is TX TUNE. Hierbij gaat de zender op CW en zend een carrier van 10 watt uit.

 11. ON4VP
  Oct 29th, 2011 at 11:20 | #11

  Super goed nieuws. Dank je voor het nakijken.

 12. Nov 9th, 2011 at 12:50 | #12

  Ik heb zelf ook een Kenwood TS-590.
  Een kleine aanvulling op de tunefunctie m.b.v.PF A toets.
  Als je in de tunefunctie zit kun je op power drukken en kun je het vermogen aflezen, door aan de multi/ch knop te draaien kun je het tune-vermogen instellen tussen 5 en 100 Watt.
  Succes!!!

  73 Dirk PA2C

 13. PE 1 BTN
  Nov 15th, 2011 at 08:46 | #13

  Heb veel navraag gedaan voor ik over ging naar de aanschaf van een TS 590 De eerste indruk is overweldigend
  Ik hoop wanneer dat nodig is hier mijn inlichtingen te kunnen krijgen
  Voor speciale instelingen B.V.D. Henk PE1BTN

 14. pd9a
  Dec 27th, 2012 at 12:39 | #14

  ik ben aan het kijken naar een externe auto tuner voor de TS-590S.
  De interne werkt, maar als je antenne systeem meer dan 150 ohm weerstand geeft, wil die niet meer.
  Heb een tijdelijke 2×20 meter dipole met 13m twinlead open cable.
  En op 40m wijgert hij te tunen.
  Zit te denken aan een LDG kt-100 at-100 z-100plut of z-11pro.
  Tips zijn welkom.
  73 de Andor pd9a

 15. Dec 27th, 2012 at 13:48 | #15

  Hallo Andor,

  Heb hier zelf een Z-100Plus, maar deze is niet aangesloten op de TS590. Werkt prima, maar ik zou toch zorgen dat de antenne in resonantie is. Hoe ga ja van de twinlead, naar de TS590. Ik neem aan mbv een balun?

  Johan

 16. pd9a
  Dec 27th, 2012 at 13:56 | #16

  @pa3ang
  Johan,
  klopt zit een LDG 4:1 balun tussen.
  20 10 6 meter tuned die wel. 40 en 80 niet.
  Opzich wel apart gezien de antenne een halve golf dipole is op 40m.
  De twinlead is 300ohm dus 75ohm na de 4:a balun.

 17. Jan 5th, 2013 at 10:58 | #17

  Hallo Johan,
  Ik heb gisteren de TS 590 aangeschaft en op het eerste gezicht oogt de transceiver erg goed.
  Heb er nog niet veel mee gedaan van het weekend eens even kijken.
  Johan is het zeker dat je met de VGS-1 automatisch CQ kan geven. Ik had hier namelijk enige twijfel bij en heb de vgs-1 derhalve nog niet aangeschaft.

  73s Peter pd1rp

 18. pa3ang
  Jan 5th, 2013 at 11:09 | #18

  Peter,

  Klopt, je kunt CQ roepen vanuit de VGS-1. Verder is er veel info over de TS-590 te vinden op: http://homepage.ntlworld.com/wadei/ts-590s.htm

  73, Johan

 19. roel
  Feb 15th, 2013 at 11:13 | #19

  hallo OM.
  gefeliciteerd met de aanschaf v/d ts 590 s ik heb toch wel een vraag over de set.
  ik heb zelf nu de ts 520 die moet je af tune als je gaat zenden.hoef dat niet meer bij de ts 590 ? en hoe gaat het met het koelen v/d zend torren want die worden natuurlijk ook warm.
  73.

 20. Frits
  Mar 15th, 2013 at 17:11 | #20

  Dag Johan,
  Mijn TS590 werkt prima. Ik krijg zeer goede rapporten terug. Een goede keus en gemakkelijk te bedienen menu’s. Op dit moment de MC80 microfoon er aan gekoppeld. Hiermee heb ik veel succes en prima modulatie rapporten. Ik ben bezig een Sennheiser MD421 aan te sluiten op de set met voet pedaal. (wil ik in Rosmalen halen) Dan heb ik mijn handen vrij voor de computer, hi.
  Toevallig vandaag een Kenwood stekker geregeld. Ik maak een schakel kastje (XLR) zodat ik deze microfoon ook op mijn Flex kan aan sluiten.
  Begin april haal ik de camper uit de stalling en monteer er de FT897 op een mooi plekje in. Mijn FB33 draagt daar natuurlijk ook aan bij.
  groet en ’73, Frits, PA3FYS

 21. pa3ang
  Mar 16th, 2013 at 07:39 | #21

  Dat is mooi om te horen Frits. Ik dacht een paar dagen geleden, toen ik zelf ook even met de TS-590 actief was, hoe hij jou zou bevallen. Ja je hebt een prima antenne natuurlijk, maar de TS-590 is miraculeus. Ik snap niet dat mensen hem al weer zo snel verkopen. Maar ja dat gebeurt wel met meer koopsets. Bij mij zal hij echter nog een hele tijd in de radiokamer staan.

  73, Johan

 22. NO6ZK Hans
  Jan 20th, 2014 at 16:21 | #22

  Voor de geinteresseerden , hieronder is een link hoe je je TS590 moet configureren voor digi modes : zeer goed uitgelegd !

  http://homepage.ntlworld.com/wadei/TS590S_HOWTO_digital_quickstart_v1.4.pdf

  Veel plezier !

  Hans ON6ZK

 23. pd2rm
  May 7th, 2015 at 19:29 | #23

  Kan je op de 590 ook je eigen geluid horen (dus wat je in de micro inspreekt of wat uit de digitale modes komt)? Een soort monitor dus.
  is dit ook uit te schakelen de ts 590 sg enkele dagen nu in mijn bezit en een genot om naar te luisteren

Leave a comment