WSPR met de Ultimate3S

Eindelijk ook aan de Whisper.

Het heeft even geduurd, maar ik ben ook aan het fluisteren geslagen. Op 2e hands werd onlangs een compleet gebouwde QRP Labs Ultimate 3S aangeboden. Ik hoefde niet lang na te denken want dit leek me een uitgelezen moment om in te stappen in de geheimen van WSPR. Ik had natuurlijk al eerder voorzichtig geëxperimenteerd met de WSPR software van Joe Taylor, K1JT, maar echt operationeel was ik nog niet en ook niet met ‘dedicated’ apparatuur. Want dat is natuurlijk het mooiste.

Nu de condities maar matig zijn op de diverse HF banden en ik ook al geruime tijd gestopt ben met eigen ontvangers op onlinereceivers.net, heb ik wel zin om iets nieuws te starten. Het moet toch mogelijk zijn om hier bij mij thuis, ondanks de ruime aanwezigheid van de stedelijke storing, weer een on-line 24/7 projectje leven in te blazen.

De producten van QRP Labs zijn zeer specifiek op WSPR en QRP gericht en er worden zelfs verkocht tegen QRP prijzen. De compleet gebouwde Ultimate3S op 2e hands was overeenkomstig geprijsd en ik kreeg hem alvast met mijn roepnaam geprogrammeerd opgestuurd door de verkoper / bouwer.

ultimate3s_1

Ik hoefde hem alleen maar van een 12 Volt voedingsspanning te voorzien en tot mijn groot genoegen werd mijn signaal meteen al gerapporteerd op WSPRnet door meerde luisterstations! Echt ongelooflijk hoe goed dit Whisper rapportage systeem werkt.

wsprnet_1

Ik kom met 1 watt in een G5RV meteen al de plas over. Met de Ultimate3S kun je volautomatisch, zonder gebruik van een computer, je fluistersignaal uitzenden. In mijn Ultimate3 zijn 6 bandfilters geïnstalleerd zodat ik op 10, 15, 20, 30, 40 en 80 meter kan zenden.

ultimate3s_2

De zender is voorzien van een QLG1 GPS ontvanger. Hiermee wordt de zender op de juiste tijd gestart (op hele even minuten) en wordt ook meteen de locatie (JO32am) vastgesteld. Deze wordt meegezonden, net als het uitgangsvermogen in dBm. Ondanks dat de ontvanger binnenhuis gebruikt wordt en er nog twee woonlagen zich boven de shack bevinden heeft de GPS unit een fix op 10 satellieten. Een gevoelig GPS ontvangertje dus!

ultimate3s_3

Met behulp van 2 druktoetsen kun je een groot aantal parameters instellen. Onder andere kun je programmeren welke banden je wil gebruiken en de tijdinterval tussen de zendperioden. Al snel bleek dat de lage banden beter gaan als de hoge banden 10, 15 en 20 meter. Ook werd mij duidelijk dat vooral 30 meter wordt gebruikt voor de WSPR experimenten. Deze band leent zich daar natuurlijk goed voor vanwege het feit dat er geen (of nauwelijks) fone verkeer plaats vind en er ruimte genoeg is voor data riedels. Echter om op 30 meter te kunnen zenden met de G5RV moet een ‘kassie belazer’ of te wel een antenne tuner gebruikt worden. Hierdoor beperk ik me weer tot één band, of ik moet de tuner (een Elecraft T1) mee laten schakelen. (misschien iets voor later)
Toch maar eens een uurtje 30 meter geprobeerd met een interval van 10 minuten en ziedaar, zelfs in Canada wordt mijn 1 Watt signaaltje waargenomen.

wsprnet_2

Nu ik op 30 meter ben aangekomen….. QRP Labs heeft ook een ontvanger ontworpen. Deze is recent beschikbaar gekomen. Ik kan deze ontvanger nog makkelijk inbouwen in het Ultimate3S kastje en kan dan zowel zenden als ontvangen met WSPR. (ondertussen is de ontvanger is al besteld)
Voor de ontvangst heb ik echter wel een computer nodig om de signalen te decoderen en door te sturen naar WSPRnet.org. Als dit nou eens zou kunnen met een Raspberry Pi. Er ligt nog een RPi versie 2 op de plank.  Googelen levert al snel een site op met de nodige informatie (ja ja op de WSPR.org site zelf). Door de aanwijzingen op te volgen heb ik al snel de RPI2 aan de praat met als tijdelijke ontvanger de TS590S.

wspr30meter3

Dus de complete configuratie is / gaat worden:

 • Ultimate3S met Si5351A synthesiser module, LCD module, Relay-switched 6-band Low Pass Filter en eindtrap modificatie met een RD15HVF1 high performance FET.
 • QLG1 high-sensitivity GPS receiver kit.
 • High performance SDR receiver module met BPF voor 30 meter en de polyphase network kit.
 • Raspberry Pi 2 met WiFi en USB Audio dongle.

Zodra de ontvanger is gebouwd en operationeel dan zal ik deze blog aanvullen.

Overigens ook nog een leuke APP gevonden voor op de iPhone. Kan ik overal zien wat ik ontvang en wie mij ontvangt.

img_1824

RX320D-NY nog steeds on-line

‘onlinereceiver.net still going strong’.

Tot mijn groot genoegen kwam ik onlangs tot de ontdekking dat de oorspronkelijke onlinereceivers.net ontvanger in Rochester (NY) nog steeds operationeel is. Steve, KD2OM heeft er zelfs nog een antennekeuze bijgebouwd en de ontvangst is subliem. Vooral van LF en MF stations. De server is een Raspberry Pi en de set-up en werking nog steeds oud en vertrouwd.

rx320d-ny

De ontvanger is bereikbaar op rx320.doesntexist.org/rx320d en uiteraard ook via onlinereceivers.net.

Zeker de moeite waard om er nog eens een kijkje te nemen en te luisteren naar een ‘traditionele’ radio.

Ervaringen op 23cm

Line of Sight is bepalend maar niet altijd.

Sinds mijn eerste blog over 23 cm (terug op 23cm) heb ik de nodige ervaringen opgedaan.

Ik ben nog steeds erg enthousiast over de mogelijkheden op deze band en de leuke en inhoudelijke qso’s die ik heb op 23. De tegenstations zijn vrijwel ook allemaal aan het experimenteren en hebben veelal zelfbouw of een op een transvertor gebaseerde zend/ontvanger in gebruik. Radio-hardware is weer het gespreksonderwerp in plaats van software, codepluggen of netwerkperikelen.

Ook heb ik een aantal mobiele verbindingen gemaakt via de repeater Assen en in Duitsland via de repeater van Recklinghausen, zowel met de TH-55e als de LZ5HP transvertor in combinatie met een FT-1XDE. Vooral deze mobiele experimenten bewijzen dat voor een verbinding een ‘line-of-sight’ onontbeerlijk is. Zodra er gebouwen, bossen of een heuvelrug in het radiopad aanwezig is gaat niks. Zodra je ‘in zicht bent’ is de verbinding 9++. Op 23cm heb je overigens ook flutter als je rijdt. Dit lijkt echter sterk op ontsteking-storing. Gekraak in plaats van de gebruikelijk ‘klapper’ flutter die we gewend zijn op 70cm.

Het mobiele bereik op 23cm is dus zeer beperkt of je moet al door onbebouwd gebied rijden met een repeater die 100 meter hoog staat. Een ander ‘probleem’ is dat het aantal 23cm repeaters beperkt is. In Nederland zijn we nog relatief goed bedeeld. In Duitsland staan naar verhouding minder 23cm relais dan bij ons. /M op 23cm zal ik dus niet vaak gaan ondernemen. Bijkomend verschijnsel is dat er weinig activiteit is op de momenten dat ik langs DB0EE (Elten), DB0SRE (Recklinghausen), DB0TO (Hagen) en DB0GIS (Giessen) rij. Deze repeaters kan ik steeds gedurende ca. 30 km tijdens het rijden over de Autobahn werken. Een kwartiertje dus.

Okay.. hoe gaat het thuis. Zoals in mijn vorige blog al beschreven gaat het prima met PI6HVN en PI6NOS. Alhoewel, met NOS heb ik regelmatig problemen. Allereerst twee kaartjes van het radiopad. (klik op de kaart voor een leesbare vergroting)

PI6HVN-pad PI6NOS-pad

Hieronder de bijbehorende karakteristieken. Hierbij heb ik een Line-of-Sight (LOS) berekening gemaakt zoals die te vinden is op WikiPedia   los    waarbij de standaard k factor 4.12 is gebruikt = normale weersomstandigheden. Bij de berekening heb ik mijn eigen antennehoogte (14 meter) meegenomen. De antenneversterkingen en vermogens van NOS en HVN zijn vergelijkbaar.

Afstand Hoogte LOS
PI6HVN 48 55 34
PI6NOS 68 150 52

Het signaal van HVN is echter stabiel S7 gedurende de hele dag en avond, terwijl het signaal van NOS gedurende de dag schommelt tussen de S1 en S4 en ‘s avonds stabiel S3 is op een overigens niet gekalibreerde S meter, maar voldoende om als indicatie nu te dienen. Zodra er inversie optreed, dus tropo condities, dan lopen de signalen sterk op trouwens en als de inversie sterker wordt komen ook repeaters op grotere afstand ook binnen zoals Den Haag en Eindhoven. Hierbij is er een soort drempel: eerst komen de repeaters die binnen een afstand van 100km staan harder binnen voordat de inversie nog beter wordt en de repeaters HGL en EHV op beide 125km plots gehoord worden met even zo sterke signalen.

Gezien de afstanden en de berekende LOS is er echter wel een onverklaarbaarheid in de signaalgedragingen tussen HVN en NOS. Het is te begrijpen dat HVN sterker is omdat de reële afstand 20 km (1/3) korter is dan NOS, maar waarom heeft de ontvangst van NOS zoveel last van QSB?

Hiervoor kunnen denk ik de kaartjes dienen. Het pad van HVN loopt geheel over (wei-)land en vrijwel niet over open water. NOS daarentegen moet voor een gedeelte over het Gooimeer en ook is er halverwege het pad bebossing aanwezig. Dit is van belang omdat er naast de Line-of-Sight ook sprake is van beïnvloeding binnen de zogeheten Fresnel zone, een gebied dat additionele trajectdemping geeft.

fresnel

Low-powered microwave transmitters can be foiled by tree branches, or even heavy rain or snow. If a direct visual fix cannot be taken, it is important to take into account the curvature of the Earth when calculating line-of-sight from maps. Designs for microwave used to use 4/3 earth radius to compute clearances along the path. The presence of objects not in the direct visual line of sight can interfere with radio transmission. This is caused by diffraction effects: for the best propagation, a volume known as the first Fresnel zone should be kept free of obstructions.

Dit laatste verklaard denk ik de QSB. Niet dat de bossen weg zijn ‘s avonds, maar vaak gaat dan wel de wind liggen en mogelijk dat ook het wateroppervlak een negatief effect heeft overdag. Ik ben benieuwd hoe het tijdens de winterperiode gaat als er minder of geen blad aan de bomen zit. Het radiopad naar HVN kent overigens ook wel obstakels maar deze geven blijkbaar minder Fresnel effect.

Echt een leuke band om dit soort experimenten en onderzoek te doen. Het smaakt naar meer.

SharkRF – openSPOT

Veelzijdige HOTSPOT voor DV modes

We moesten er wel even op wachten, maar halverwege juli kwam het langverwachte mailtje dat de openSPOT beschikbaar was. De bedenkers van dit DV georiënteerde speeltje handelen vanuit Tallinn, maar zijn allebei Hongaren. En ja vanuit het voormalig oostblok komen tegenwoordig interessante producten voor de veeleisende HAM operators. Was het in mijn vorige blog een professionele 23 cm Transvertor, dit keer dus een DV (Digitale Voice) product waarmee je volledig ‘stand alone’ een hotspot kunt creëren voor Fusion, DMR en D-STAR.

openspot1De openSPOT wordt op de markt gebracht door SharkRF en heeft drie functionele blokken:

 1. Netwerking
 2. Modem
 3. UHF Radio

Je hebt in vergelijk met de DV4mini en de DVMEGA dus geen extra hardware (computer, RPi, Android telefoon) nodig. Alles zit in één klein doosje en heeft naast een 5 Volt micro USB voedingsplug een RJ45 LAN netwerkaansluiting.

openspot0Op 26 juli arriveerde het pakketje met DHL en al snel was de boel uitgepakt en operationeel. Of eigenlijk niet, want vrijwel alle (beta)testers hadden het probleem dat de DMR porto niet werd ontvangen door de openSPOT. Gelukkig had SharpRF al een forum operationeel en konden de vragen en opmerkingen worden afgevuurd op de software developer HA2NON. Door de veelheid van DMR porto’s was het ondoenlijk geweest om de verschillende apparaten te testen. Toen ik na 4 dagen weer terugkwam van een buitenland reis was ondertussen door HA2NON nieuwe firmware gereleased (v39) zodat ook mijn Hytera PD365 werkte met de openSPOT.

Meteen de eerste verbinding gelegd en de audio- / verbindingskwaliteit was subliem. Geen gehakkel of drop outs in beide richtingen. Voor DMR kun je kiezen uit DMR+ en BM en voorlopig heb ik op het BrandMeister netwerk getest. Je kunt niet alles tegelijk 🙂

Op het forum had ik al gelezen dat er ook tests gedaan werden met cross mode. Oftewel, je verbind met een DMR netwerk, maar gebruikt een Fusion radio, bijvoorbeeld de FTM-400 (DN mode!). En ja hoor dat werkt en ook andersom trouwens. Aansluiten op Fusion FCS/Xreflector en gewoon gebruik maken van je PD365 DMR porto.

Uiteraard is gekeken of ik kan verbinden met D-STAR DCS007-B en ook dit lukte. Ik heb echter geen D-STAR radio meer, dus kon niet verder testen.

De web interface / bediening is zeer gemakkelijk en kent een advanced mode waarbij je onderliggende parameters kunt veranderen.

openspot3

In de advanced mode kun je bijvoorbeeld aangeven naar welke TG (DMR TalkGroup) een C4FM / Fusion uitzending naar moet gaan (Route C4FM calls to ID). Zoals je ziet naar America TG3100 welke overeenkomt met Reflector 4639. Je moet dus wel even de tabel erbij pakken voor de juiste instellingen. In cross mode moet je nog via de web interface wisselen van TG. Dit is overigens ook in Fusion nog het geval.

Hieronder de Modem settings. In de mode ‘DMR hotspot’ kun je nu diverse DMR demodulation modes kiezen (Mode A t/m F), waarmee je kunt experimenteren als je porto niet synchroniseert met de openSPOT ontvanger.

openspot2

Omdat de openSPOT inspeelt op het succes van DMR, is daarom ook (aug 2016) de meeste functionaliteit voor deze DV mode aanwezig in de openSPOT firmware. In feite kun je de openSPOT op 2 manieren gebruiken voor DMR verbindingen:

 • Via een private call het reflector nummer verzenden en daarmee de TG kiezen. Hierna TG 9 gebruiken.
 • Gewoon zoals je het gewend bent met de BrandMeister repeaters, een eigen kanaal in de codeplug per TG.

De openSPOT werkt dus gewoon als een repeater! Dit is anders dan bij de DV4mini. Je hoeft niet perse de TG open te zetten door eerst een reflector code te sturen. Gewoon direct met de gewenste TG zenden waarbij het met de huidige firmware niet uitmaakt in welk tijdslot. Ook kun je met private calls werken. Dus geen ingewikkelde contactlijst nodig of reflectorcodes intoetsen en tabellen onthouden.

De manual  is online beschikbaar en wordt nog steeds verbeterd net als de firmware. Er zal ook nog wel de nodige extra functionaliteit worden geprogrammeerd door de ontwerpers en omdat het deels (al) open source is zullen er nog wel meer experimenteerders de openSPOT hardware ontdekken als ontwikkelplatform voor DV modes.

Enige nadeel is dat de openSPOT een ‘wired’ netwerk aansluiting heeft. Als je mobiel bent of op je hotelkamer zit dan is een WiFi Bridge nodig. Bijvoorbeeld een Vonets MINI300 of een TP-LINK TL-WR810N mobile router. Bij de laatste heb je meteen ook een USB voeding geïntegreerd voor zowel de Bridge als de openSPOT. Overigens wordt er door SharpRF al gedacht aan een oplossing voor dit probleem

Resume: De SharkRF openSPOT is een zeer mooi product dat op dit moment toegespitst is op DMR. Er komen nog een paar belangrijke aanvullingen en verbeteringen aan voor D-STAR en Fusion, dus zeker de investering waard.

IMG_1622Naschrift: Inderdaad is de TP_LINK een geschikt apparaat om draadloos te werken met de openSPOT. Wel is de WR810N wat lastig te begrijpen bij het configureren, maar nadat ik eenmaal de juiste instellingen en volgorde heb gevonden werkt het prima zonder drop-outs en configureerbaar met de iPhone. Dus je kunt werken via de hotel WiFi, mits dit geen WiFi is met een inlog via de webbrowser, want dan werkt deze setup niet. Als alternatief kun je de TP-LINK verbinden met de Persoonlijke Hotspot op de iPhone of Android. Hiermee heb je altijd een ‘open’ internet connectie en hoef je niet op de camping of in het hotel ingewikkeld te gaan zitten proggen. Lekker thuis alvast de boel instellen, meenemen en ter plekke de TP-LINK in het stopcontact en op de iPhone de Hotspot aanzetten. Testen van de verbinding altijd via een private call naar 9990 (Parrot). Qua dataverkeer valt het reuze mee maar 24 uur online in het buitenland is niet aan te raden 🙂

Inmiddels nog een TP-LINK product aangeschaft, namelijk de TP-WR802N(EU). Deze is super klein en aangezien ik nog een JIVO World USB adapter had, ben ik voor deze configuratie gegaan. Omdat de firmware van de WR802 beduidend uitgebreider / moderner en m.i. beter is dan de WR810N, is ook de hele configuratie makkelijker uit te voeren. In feite verbind ik de TP_LINK aan de hotel WiFi en creëer daarmee mijn eigen hotspot onder behoud van zijn eigen TP-LINK SSID. Door vervolgens hier op in te loggen met de iPhone of laptop kan ik een eventuele hotel inlog uitvoeren en is tevens de openSPOT bereikbaar op een IP adres via de ‘eigen’ WiFi TP-LINK hotspot. Capisce?

IMG_1659

 

 

Terug op 23 cm

Nu het steeds ‘drukker’ wordt op de V/UHF banden vanwege de regionale en bovenregionale repeaters en ook het DMR netwerk vaak overbemenst is, vond ik het tijd worden voor iets nieuws en misschien iets ‘rustigers’. In het verre verleden had ik al eens met 23 cm spullen geëxperimenteerd en zelfs een complete transverter gebouwd volgens de SSB Electronic (LT230) bouwbeschrijving. Met een 23el Tonna in de mast en de Kenwood TR-9000 als achterset daarmee de nodige verbinding gemaakt in SSB.

Sinds de verhuizing naar Zwolle en het verkopen van de diverse SHF en ATV spullen en antennes, was ik niet meer qrv geweest op 23 cm en had dus totaal geen idee of de diverse 23 cm repeaters om me heen te bereiken zijn. De kans om succesvol te experimenteren hangt nu eenmaal af van bakens en repeaters. Om dit vast te stellen heb ik eerst de X-50N Diamond vervangen door een X-5000N V/U/SHF rondstraler. Vervolgens de RTL-SDR stick aangesloten en zowaar een baken ontvangst van PI6ASD op 1296.6375 MHz en ook op 1298.500 zie ik elke 5 minuten een callgever in de waterval, maar kan deze niet decoderen. Het lijkt in elk geval op PI6AMF.

(more…)

Hamradio – Friedrichshafen, 2016

Mijn tweejaarlijkse bedevaart naar de Bodensee.

2016-06-24 14.31.25

Oei verkeerde beurs. Vrij prominent aanwezig een stand speciaal voor de meegebrachte (X)YL??? En zo waren er nog een paar ‘rare’ stands. Echter het overgrote deel van de markt bestond toch wel uit radio gerelateerde producten gelukkig.

Wat opviel:

 • De stands van de grote jongens (Icom, Kenwood, Yeasu) hadden het rustig. Alleen de IC-7300 was nieuw  en had enige belangstelling maar naar de FT-891 keek niemand om.
 • De ‘High Tech’ stands, FlexRadio en Hilberling waren ook weer aanwezig en gingen zelfs bij elkaar op bezoek  (zie foto).
 • Er was veel, heel veel SDR van goedkoop naar heel, heel duur.
 • De stand van Difona was groter dan die van Wimo. Alfred had het er maar druk mee en rookte ondertussen zijn sigaartje!
 • Veenstra, EPS antennes en PA0JWX waren er natuurlijk ook. De PA enclave.
 • Quakkelstein ontbrak op de vlooienmarkt, maar Marc en zijn Enigma stand was zoals altijd een goed bezochte plek in de hal.
 • Op de vlooienmarkt waren overigens dezelfde vlooien als 2 jaar geleden en de prijzen nog steeds even hoog.
 • De VERON was met een nieuwe stand aanwezig, maar het was even zoeken waar.
 • Tot mijn grote verbazing was er een stand van Red Pitaya bemand door een team uit Slovenia
 • Uiteraard ook veel aandacht voor DV modes. Twee lezingen over DMR en één over Fusion.
 • Dat de DV4mobile gekooid was opgesteld ?? En dat System Fusion in Italie al veel in gebruik is.
 • Ook ligt de FT-817 nog steeds op de toonbank. Jammer maar van de nieuwe Elecraft KX2 heb ik geen foto gemaakt.
 • En tenslotte… DVMEGA was ook aanwezig, ondanks dat Guus, PE1PLM verhinderd was.

Ik was alleen op vrijdag aanwezig, wat meteen ook een belangrijke dag was vanwege de lezing door ons BrandMeister team. De smeltkroes van Operators en Experimenteerders zoals ik dat altijd noem. Gebruikers en Programmeurs / Hackers. Super om te zien wat die jongens allemaal realiseren zodat wij, Radiozendamateurs onze QSO’s kunnen maken via complexe netwerken.

Uiteraard weer veel mensen gesproken, waaronder veel oude bekenden, maar ook een paar nieuwe contacten.

Tot slot weer een kleine foto impressie.

Red Pitaya – SDR Transceiver(3)

Red Pitaya komt met HAMLAB?

Net terug van de Ham Radio in Friedrichshafen, kunnen we met interessant nieuws komen over de Red Pitaya. De bedenkers van de Red Pitaya hebben zoveel positieve berichten gehoord over het gebruik van hun meetinstrument als SDR Transceiver, dat ze hierop inspelen met een nieuw product: HAMLAB – Radio Workbench for the next generation.

2016-06-24 13.39.11

Een ruime kast waar de nodige componenten ingebouwd zijn voor een volwaardig high end Ham Radio apparaat. De nu al aanwezige functies zijn:

 • SDR Transceiver
 • Oscilloscope
 • Signal Generator
 • Spectrum Analyzer
 • Logic Analyzer

Met name de SDR Transceiver is natuurlijk interessant omdat hiervoor de meeste aanvullende componenten zijn ingebouwd en het belangrijkste “selling point” is. Uiteraard blijft het nog steeds mogelijk zelf je transceiver te bouwen, maar de Red Pitaya mensen zien blijkbaar voldoende mogelijkheden om naast de losse Red Pitaya ook een compleet apparaat op de markt te brengen. In elk geval waren ze hiervoor speciaal naar Friedrichshafen afgereisd en had Redpitaya een eigen stand opgebouwd. Rok Mesar, de CEO van Redpitaya vertelde mij: “we zijn zeer enthousiast over de afzetmogelijkheden van de Red Pitaya onder de radioamateurs”.

2016-06-24 13.39.47

Dus voor de collega radioamateurs die het zelf bouwen niet zo goed in de vingers hebben is er eind van dit jaar de mogelijkheid om toch te gaan experimenteren met een Red Pitaya SDR Transceiver. De titel van het nieuwe apparaat: “Radio Workbench for the next generation” geeft ook aan dat het Redpitaya team, dat uit jonge mensen bestaat, toekomstgericht is en nieuwe technologie wil promoten met name onder jongeren.

Meer informatie kun je vinden op http://store.redpitaya.com/hamlab.html