Ervaringen met de Ten-Tec Patriot

Een transceiver met een hoog hobby gehalte.

We hebben er lang op moeten wachten, maar dat was het waard. De nieuwste ‘Open Source’ transceiver van Ten-Tec is een juweeltje. Na de CW-only 20 en 40 meter transceiver met de naam Rebel is er dus nu een CW / Phone / Data transceiver voor 20 en 40 meter met de toepasselijke naam Patriot. Weliswaar een 5 watt QRP zender maar een voortreffelijke ontvanger en een zeer goede SSB modulator. Bij mijn eerste verbinding op 7.077 kHz kreeg ik meteen goede modulatierapporten. Uiteraard was het signaal wat zwakker, maar dat werd prima gecompenseerd door een goede verstaanbaarheid.

Wat is een ‘Open Source’ transceiver?
De term ‘Open Source’ is zeer bekend in de softwarewereld en wil zoveel zeggen dat de ontwerpen en bronnen voor iedereen beschikbaar zijn. In het geval van de Rebel en de Patriot zijn de schema’s openbaar, de pcb ontwerpen (inclusief de Gerbers bestanden) en de firmware van de besturing. Je kunt de Patriot dus zo nabouwen, uitbreiden en verbeteren. Bijvoorbeeld het aantal frequentiebanden uitbreiden of de firmware voorzien van extra functionaliteit zoals een IAMBIC keyer. Een transceiver dus waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren! De transceiver is voorzien van een Arduino achtige processor. Een ChipKIT UNO32 welke veel sneller en dus krachtiger is dan de oorspronkelijke Arduino. Er is veel open source software beschikbaar en je kunt in zeer korte tijd al zelf programma’s schrijven of misschien makkelijker: lezen, begrijpen en aanpassen.

PATRIOT met een SSD-1306 compatible OLED

Read more…

Apr 25th, 2015

Rebel ontwikkelingen – de Patriot – UPDATE

Na de Rebel nu de op Arduino gebaseerde Patriot van Ten-Tec

 

507-Patriot-low-res

 

Gisteren gelanceerd (15 mei 2014) op de Dayton Hamvention, tijdens de FDIM activiteit van de QRPARCI club. Altijd leuk om te volgen en nu kan dat zelfs via een live uitzending op ustream.tv.

Ten-Tec heeft dus niet stil gezeten en heeft een aantal aanbevelingen, waaronder een bandswitch, geïmplementeerd in de Patriot. En nu ook phone met PSK31 en andere DATA mogelijkheden.

De ontwikkelingen zijn nog in volle gang, maar mijn bestelling is reeds de deur uit :)

We have taken your order and it will remain on back order until we ship sometime in August.  
Price is $399 plus Priority Mail shipping of $42.75. Your total will be $441.75.

Meer info vind je op het blog QRPer van Tom KF4TZK op de Yahoo groep en de officiële flyer van Ten-Tec.

UPDATE (28-3-2015)

Nou na lang wachten is de Patriot gearriveerd. Gunstige ontwikkeling was de verlaging van de pijs naar $299. Dit werd helaas door de Nederlandse douane gecompenseerd.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

De Rebel en Patriot staan gezusterlijk (of is het gebroederlijk) naast elkaar op de plank. De eerste pogingen om de door Ten-Tec geleverde sketch aan te passen hebben al plaats gevonden en we gaan uiteraard weer een nieuwe AllianceMod uitbrengen.

Qua performance is het een prima QRP set. Ik zit ondertussen naar het PA-Café te luisteren op 7077 en de eerste verbinding in phone is ook al gemaakt. Met een dikke 5 watt :) QRP  kreeg ik goede rapporten (57 tot 59).

Mar 28th, 2015

Raspberry Pi 2, Model B 1GB

De nieuwste en snellere Raspberry Pi.

Waren de berichten bij de release van de Raspberry Pi Type B + halverwege 2014 nog, dat er voorlopig geen nieuwe (processor technisch) verbeterde versie zou worden uitgebracht, nu een half jaar later heb ik een ‘supersnelle’ Linux computer op mijn bureau staan / liggen: de Raspberry Pi 2, Model B 1 GB.

SNC17130

Deze RPi is qua vormfactor gelijk aan de Model B+, dus met 4 USB2 poorten, HDMI, gecombineerde AV connector, 100Mb LAN, micro USB voeding en de 40polige GPIO. Verder de aansluiting voor de RPi CSI camera en de connector voor de toekomstige RPi DSI TFT scherm. Maar….. deze versie 2 heeft een heel belangrijke hardware verbetering, er is op het board namelijk een QUAD Core Broadcom BCM2836 CPU met 1GB RAM geplaatst! Er is dus een volledig nieuwe processor toegepast waardoor de performance een factor 6 verbeterd is t.o.v. versie 1 type B met 512 MB RAM.

Read more…

Feb 9th, 2015

Travel Paddle voor de FT-817

De uniHAM, UNI-715 paddle.

Onlangs werd ik getriggerd door een blogpost op het blog van Waters and Stanton, een authentieke zendamateur winkel in Engeland. In het bericht wordt gewag gemaakt van een Travel Paddle speciaal voor de FT-817. Als rechtgeaarde 817 fan en ‘verzamelaar’ van alles wat je er in en aan kunt bouwen begon het meteen te kriebelen.

Maar ja £89.95….. dat gaat het denk ik niet worden. Echter wat laat ebay zien…. ja inderdaad, dezelfde keyer voor onder de 40 euro en ook nog ‘left handed’. Ja het klinkt misschien gek, maar als rechtshandige sein ik met de paddle links. Ooit aangeleerd (afgekeken van mijn vader, PA3ABH) en ik moet zeggen super handig want je hebt je rechterhand vrij voor het bedienen van bijvoorbeeld knopjes om CW geheugens te starten.

Enfin, via ebay de paddle besteld en binnen een week al bezorgd. Zo snel heb ik het nog niet eerder meegemaakt. Op zaterdag 31 januari besteld en op vrijdag 6 februari al in handen. Netjes in een enveloppe en gekenmerkt met een voor de douane niet interessant bedrag. De Chinezen weten blijkbaar hoe het werkt :)

Read more…

Feb 7th, 2015

Zonnepanelen ellende

Hoe zonniger  buiten, hoe meer storing binnen.

Ja, vroeger stond de buurman aan de deur en deelde mee: ‘JE ZENDER STOORT‘. Nu kan ik naar de buurman gaan en zeggen: ‘JE ZONNEPANEEL STOORT‘!

Helaas, helaas. Het was me natuurlijk al opgevallen dat de laatste jaren de storing op mijn RX320 op onlinereceivers.net alleen maar toenam. De loopantenne op het dakterras gaf vooral overdag een slechte ontvangst en laat op de avond verbeterde het aanmerkelijk en was het nachtuilennet wel weer goed te volgen. Ach ja het zullen wel schakelende voedingen zijn of oude pc-ees. Voorlopig laten we het maar zo.

Maar omdat het aantal gebruikers afnam op de RX320 (en de lol er een beetje af is) heb ik de ontvanger nu definitief ontmanteld. Hierdoor verdween in mijn shack ook weer de nodige storing (carriers op 2 meter) want elk systeem (pc, audiokaart, polling software of wat dan ook) in de shack veroorzaakt wel ongewenste storing op gevoelige apparatuur zoals ontvangers en dus werd mijn spectrum weer wat schoner.

De ontvanger waar ik het meeste gebruik van maakt is de Afedri SDR ontvanger. Kijkradio noem ik het wel eens en inderdaad kun je bijvoorbeeld mooi de hele 40 meter band in één blik zien. Verder komt het de laatste tijd nogal eens voor dat ik overdag thuis ben en mooi op de achtergrond naar 7077 kHz luister. En wat viel op…. als de zon schijnt meer storing en bij grijs en grauw weer een prima ongestoorde ontvangst.

Nou had ik de storing onlangs al toegeschreven aan de Powerline Internetverbinding van mijn ene buurman, maar het zijn dus de zonnepanelen van de andere buurman(en). Read more…

Dec 14th, 2014

Verbeterde Rebel Sketch

Rebel Alliance Mod V2.0

Nu ik wat meer vrije tijd heb doordat ik geen langlopende qrl projecten heb en ook mijn voorzitterschap van de Fontein heb kunnen overdragen, ben ik weer aan de knutsel gegaan met de Rebel. In afwachting van de Patriot (volgens info van Ten-Tec kan het nog wel even duren) ben ik de V1.1 versie van de Rebel Alliance Mod sketch gaan verbeteren.

Op het Yahoo forum waren een paar kleine bugs gerapporteerd en ook vond ik dat de code nogal veel FEATURES had waarbij er nogal eens wat verwarring ontstond in het gebruik en met name de I2C display types erg langzaam reageerden. Vanuit het standpunt ‘minder is meer’ heb ik de sketch alleen nog maar geschikt gemaakt voor de NOKIA5110 display. Dit display is erg snel en kan ook verschillende karakterformaten aan en zelfs graphics. Ook heb ik de mogelijkheid voor een ‘display’ functie met een PuTTY sessie geoptimaliseerd.

Read more…

Oct 10th, 2014

Wandelen met de ID-51

De Icom ID-51 in gebruik als GPS logger

IMG_1898_cr

In augustus zijn we (de XYL en ik) een week te gast geweest bij Annemieke en Joost in hun prachtige Chambre d’Hôtes “Grange de La Bastide“. Gelegen in het uitnodigende bergland van de Auvergne in Frankrijk. Om precies te zijn in het door vulkaanuitbarstingen gevormde berglandschap.

Uiteraard wat radiospullen meegenomen, echter geen enkele verbinding gemaakt. We werden door de gastheer te enthousiast gemaakt om in de mooie Cantal te gaan wandelen en ik heb dus niet de moeite genomen om de antenne op te hangen en de verbindingsman uit te hangen onder de call F/PA3ANG/P met de FT-817 en een QRP HyEndFed 3 Band Back Back antenne.

Ik had ook de ID-51 porto meegenomen, maar aangezien ik geen woord frans spreek (Je ne parle pas français) had het weinig zin om me in te melden op een Franse repeater die uiteraard goed te horen waren op 2 en op 70. We zaten immers al op 1100 meter hoogte in de prachtige tuin van de Chambre d’Hôtes met uitzicht over het dal.

Read more…

Aug 23rd, 2014