WSPR met de Red Pitaya

Woow, dat is een mooie ontwikkeling.

Ik blijf het mooi vinden dat software mannen de radio hobby verrijken. Dit keer een applicatie met de Red Pitaya voor het fenomeen WSPR.

red_pitaya

Ik ben al een paar weken bezig met WSPR. Niet alleen omdat ik tegen een Ultimate3S aanliep, maar ook vanwege de ontwikkeling bij SOTAbeams met de WSPRlite. Leuke ontwikkelingen op een frequentiegebied waar we nogal tegen gezeten worden door de grote hoeveelheid storing en de matige condities vanwege de slechte zonnevlekken cycli. Wat dat betreft is er weinig plezier te beleven aan het maken van verbindingen op de HF banden en ga je dus op zoek naar andere mogelijkheden.

Met onze radio hobby heb je zenders en ontvangers nodig. Tegenwoordig zijn er een aantal bijzondere netwerken operationeel, waarbij het hebben van voldoende ontvangstposten onontbeerlijk is. WSPR is daar één van, naast bijvoorbeeld RBN (Reverse Beacon Network) en het NCDXF (International Beacon Project) beacon netwerk. Een serie van ontvangers die de ontvangen signalen rapporteren aan een server.

The Reverse Beacon Network depends on volunteer stations. Currently, we have a few dozen, some active almost 24/7, others coming up only occasionally. We have decent coverage in North America and Europe, but can always use more.

In het verleden heb ik al de nodige ervaring opgebouwd met 24/7 beschikbare ontvangers (onlinereceiver.net) en dus wilde ik met behulp van een QRP labs Ultimate3S ontvanger en een Raspberry Pi een ontvangststation bouwen. Echter op de QRP Labs Yahoo group kom ik plots een post tegen die mij attendeerde op een veel betere zo niet sublieme oplossing.

Hi:
I just joined the group and ordered my Ultimate 3S Kit to start my own beacon and experimentation.  I am looking for a Standalone receiver too.  The idea is something like this:
– A Small Receiver that covers one or several band that can decode WSPR or maybe someother digital mode like JT-65
– Automatically Upload to WSPR.NET or PSKREPORTER without the need of a PC, Transceiver. Only a WIFI or Ethernet connection.
– Find a waterproof enclosure and run it 24 hours a day

I found a solution based on Raspberry PI and a RTL-SDR sticker.   Anybody can recommend me some other?
For example,  use QRP-LABS receiver with an arduino board?.    Or any other cheap Ethernet SDR solution?

Thanks in advance
A
xel
EB3CW

 

Hi Axel,

The Red Pitaya http://redpitaya.com/
Can be used as a stand alone WSPR-RX(& TX) with the program: http://pavel-demin.github.io/red-pitaya-notes/sdr-transceiver-wspr/

73 de Frank PH2M

 

I have one for that purpose. It works amazingly well and all in one small box.
Dr. William J. Schmidt – K9HZ J68HZ 8P6HK ZF2HZ PJ4/K9HZ VP5/K9HZ PJ2/K9HZ

Dus je neemt een Red Pitaya (die ik nog heb liggen), download een image en je hebt een 24/7 ontvanger die simultaan 8 banden ontvangt!

Op de github pagina van Pavel Demin kun je alle informatie vinden en de image downloaden. Volg de aanwijzigingen, dus je roepnaam en locatie ingegeven en je bent operationeel. In mijn geval heb ik als antenne de Wellbrook ALA1530S+ loop op de RP aangesloten. Als banden heb ik 136 kHz t/m 14 MHz gekozen.

Na 1 dag kon ik deze map al bekijken op WSPRnet.org.

24hrs-all

Dit is een weergaven van alle ontvangen stations onafhankelijk van de band waarop het station gelogd is. Een hele verzameling dus. Als je op de Red Pitaya inlogt kun je de gehoorde stations meelezen.

wspr_rp

Omdat de ALA loop ook flink doorloopt in het lange golflengte bereik heb ik gekeken of ik ook ontvangst heb van op 136 en 472 kHz fluisterende stations. Op 136 kHz heb ik alleen DC0DX en G8HUH gehoord. Maar op 472kHz is het echter een hele club zoals je op de onderstaande plaat kunt zien.

24hrs-mf

Omdat de Red Pitaya volledig stand-alone functioneert, je hebt geen aparte computer nodig, is hij vanaf eind november al 24/7 bij mij operationeel. Ik heb 136 kHz laten vervallen en heb 18 MHz erbij geschakeld. Qua stroomverbruikt verwaarloosbaar, qua ontvangst en performance ‘state of the art’. Zeker een aanrader.

WSPRlite en DXplorer

Een schattige WSPR gadget.

Onlangs ben ik dus aan het WSPR-en gegaan met de Ultimate3S en de nodige toeters en bellen. Ondertussen had ik voor mijn portable activiteiten een nieuwe ‘huis’-leverancier gevonden in SOTAbeams en om bij te blijven met de ontwikkelingen volg ik de tweets van Richard, G3CWI van SOTAbeams. Nog geen 3 weken geleden verscheen daar een tweet over ‘Comparing antennas on the go with DXplorer and WSPRlite’. Daar moest ik natuurlijk het mijne over weten en op de website was uiteraard al het nodige te lezen over de WSPRlite een nieuwe ontwikkeling van Richard. Een miniatuur bakenzendertje volgens het WSPR-2 principe waarbij je slechts 5 Volt via een micro USB moet aansluiten en een antenne natuurlijk. Het kleinood meet 60x50x20 mm.

img_1899

Zoals gebruikelijk zit er bij de zendingen van Richard altijd een zakje Haribo. Goed verpakt en binnen een week was de enveloppe op de deurmat aanwezig. Mijn XYL zei: zo alweer een pakje, wat heb je nu weer voor moois…. O niks bijzonders hoor, maar wel een zakje Haribo, speciaal voor jou 🙂

De WSPRlite kun je aan het spelen krijgen door hem met een aantal parameters via de USB poort te programmeren. Hiervoor is een speciaal programma beschikbaar en zodra je de gegevens hebt opgeslagen kun je het baken activeren. Alle informatie over de WSPRlite, de software en de speciale reporting website vind je hier.

Er is namelijk nog iets en dat is DXplorer. Dit is een website met een geavanceerde WSPR rapportage. We kennen natuurlijk WSPRnet.org, maar DXplorer biedt nog een aantal extra mogelijkheden. Via de sleutel die in jou WSPRlite gegenereerd wordt krijg je ‘premium’ toegang tot de website. Hierdoor kun je meteen profiteren van die extra mogelijkheden. De gegevens komen overigens van WSPRnet.
Nadat ik het baken had geactiveerd kon ik meteen al de resultaten terug zien op DXplorer. Met 200mW en de Cusrcraft R5 vertical werd ik gehoord in het westen, het oosten, noorden en zuiden. Er is tevens een grafische weergaven op te vragen van de afgelegde afstand over de tijd gemeten. De DXplorer website is responsive dus ook goed te gebruiken op de iPhone.

dxplorer-1 dxplorer-2

Even klikken voor een vergroting

Ik vind het een super leuk apparaatje om mee te experimenteren ook als je op reis bent. Draadje uit het raam en met behulp van de vele luisterstations op het WSPRnet kun je vrij snel zien waar je zoals gehoord wordt. Wat mij betreft een nieuwe dimensie aan de hobby. Microfoon en seinsleutel kunnen thuis blijven. Helemaal ‘self supporting’ experimenteren met je radiootje en een beetje hulp uiteraard van luisterposten.

wsprlite

 

TYT MD-380 DMR Porto

Leuke goedkope DMR porto om mee te experimenteren.

Al geruime tijd is voor 99 een DMR porto te koop op eBay. Iedereen werkt er al mee behalve de DMR man in Nederland van het eerste uur PA3ANG. Dus dan toch maar op de [NU KOPEN] knop gedrukt en via PayPal betaald. Vier dagen later kwam DPD een pakketje afleveren en 5 minuten later was ik reeds operationeel met de MD-380. Ja inderdaad ik was goed voorbereid. Had de CPS software reeds geïnstalleerd en ook de PA3CQJ codeplug al gedownload van HAMdigitaal.nl. Mooi toestel met standaard al aardig wat mogelijkheden. De gevoeligheid valt echter tegen in vergelijk met mijn PD365 waar nauwelijks een antenne op zit. Dat is een beetje verontrustend, want de sterkte indicator op de MD-380 (soort S-metertje) geeft vrijwel steeds uitslag. Gebruik op de buitenantenne geeft echter wel goede resultaten. Dus misschien vals alarm.

Het leuke van de porto is dat de Firmware veranderd kan worden. Op de site https://github.com/travisgoodspeed/md380tools kun je de source code en alle hulpprogramma’s downloaden. Wel graag met je Linux pc en als het even kan meedoen in de ontwikkeling van nieuwe functies. Dit brengt DMR dus weer dichter bij de E van experimenteren. Zij het in dit geval geen soldeerbout experiment maar één met het toestenbord.
Ben je echter niet zo thuis in C programmeren en het compileren van source code dan kun je ook de laatste reeds gecompileerde versie van de ‘gehackte’ firmware hier downloaden. Gebruik vervolgens de op Windows draaiende software om de firmware in de porto te flashen. Download hier de benodigde uploader. (zit in een .rar file)

Met de experimentele firmware zijn er nu al een aantal leuke extra mogelijkheden gecreëerd. Zo is er de promiscuous mode waarmee je op een gekozen tijdslot alle uitgezonden talk groups kunt monitoren (dus ook private calls). Verder is er een modulatie indicator, kun je de backlight tijd langer zetten en is er de mogelijkheid om in plaats van de standaard contactenlijst gebruik te maken van een csv geformatteerde (excel) lijst. Hierdoor kun je alle (wereldwijd) geregistreerde stations opslaan. De MD-380 hulpprogramma’s spelen daarbij een belangrijke rol. Met behulp van het script flashdb wordt de csv contactenlijst vernieuwd op basis van alle wereldwijd bekende id’s en daarna in de MD-380 geschoten.

Een extra functie in de experimentele firmware zijn de monitor schermen. Hiermee kun je status codes van de porto bekijken, de instellingen van het afgestemde kanaal en de last heard lijst van zowel spraak als data transmissies.

netmon-380

Op dit moment (oktober 2016) wordt de firmware vrijwel dagelijks verrijkt met nieuwe functies. Het is dus zaak om regelmatig op de GitHub te blijven kijken of nog beter, als je de MD380tools op je Linux pc (of CYGWIN onder Windows) hebt, dan kunt je eenvoudig met het commando ‘git pull’ controleren of er een update is geweest en zo ja op welke files in de repository.

O ja de HF eigenschappen van de MD-380. Ik weet het niet, maar ik constateerde dat ik signalen ontvang van een frequentie waar ik niet op luister, In dit geval 438.425 geprogrammeerd laat ook 438.350 signalen door, DMR gedecodeerd en wel. Of dit spurious of interne menging is weet ik niet goed. Het lijkt zo rond de 438 – 439 MHz fout te gaan. Op andere frequentiegebieden kan ik het niet reproduceren.

WSPR met de Ultimate3S

Eindelijk ook aan de Whisper.

Het heeft even geduurd, maar ik ben ook aan het fluisteren geslagen. Op 2e hands werd onlangs een compleet gebouwde QRP Labs Ultimate 3S aangeboden. Ik hoefde niet lang na te denken want dit leek me een uitgelezen moment om in te stappen in de geheimen van WSPR. Ik had natuurlijk al eerder voorzichtig geëxperimenteerd met de WSPR software van Joe Taylor, K1JT, maar echt operationeel was ik nog niet en ook niet met ‘dedicated’ apparatuur. Want dat is natuurlijk het mooiste.

Nu de condities maar matig zijn op de diverse HF banden en ik ook al geruime tijd gestopt ben met eigen ontvangers op onlinereceivers.net, heb ik wel zin om iets nieuws te starten. Het moet toch mogelijk zijn om hier bij mij thuis, ondanks de ruime aanwezigheid van de stedelijke storing, weer een on-line 24/7 projectje leven in te blazen.

De producten van QRP Labs zijn zeer specifiek op WSPR en QRP gericht en er worden zelfs verkocht tegen QRP prijzen. De compleet gebouwde Ultimate3S op 2e hands was overeenkomstig geprijsd en ik kreeg hem alvast met mijn roepnaam geprogrammeerd opgestuurd door de verkoper / bouwer.

ultimate3s_1

Ik hoefde hem alleen maar van een 12 Volt voedingsspanning te voorzien en tot mijn groot genoegen werd mijn signaal meteen al gerapporteerd op WSPRnet door meerde luisterstations! Echt ongelooflijk hoe goed dit Whisper rapportage systeem werkt.

wsprnet_1

Ik kom met 1 watt in een G5RV meteen al de plas over. Met de Ultimate3S kun je volautomatisch, zonder gebruik van een computer, je fluistersignaal uitzenden. In mijn Ultimate3 zijn 6 bandfilters geïnstalleerd zodat ik op 10, 15, 20, 30, 40 en 80 meter kan zenden.

ultimate3s_2

De zender is voorzien van een QLG1 GPS ontvanger. Hiermee wordt de zender op de juiste tijd gestart (op hele even minuten) en wordt ook meteen de locatie (JO32am) vastgesteld. Deze wordt meegezonden, net als het uitgangsvermogen in dBm. Ondanks dat de ontvanger binnenhuis gebruikt wordt en er nog twee woonlagen zich boven de shack bevinden heeft de GPS unit een fix op 10 satellieten. Een gevoelig GPS ontvangertje dus!

ultimate3s_3

Met behulp van 2 druktoetsen kun je een groot aantal parameters instellen. Onder andere kun je programmeren welke banden je wil gebruiken en de tijdinterval tussen de zendperioden. Al snel bleek dat de lage banden beter gaan als de hoge banden 10, 15 en 20 meter. Ook werd mij duidelijk dat vooral 30 meter wordt gebruikt voor de WSPR experimenten. Deze band leent zich daar natuurlijk goed voor vanwege het feit dat er geen (of nauwelijks) phone verkeer plaats vind en er ruimte genoeg is voor data riedels. Echter om op 30 meter te kunnen zenden met de G5RV moet een ‘kassie belazer’ of te wel een antenne tuner gebruikt worden. Hierdoor beperk ik me weer tot één band, of ik moet de tuner (een Elecraft T1) mee laten schakelen. (misschien iets voor later)
Toch maar eens een uurtje 30 meter geprobeerd met een interval van 10 minuten en ziedaar, zelfs in Canada wordt mijn 1 Watt signaaltje waargenomen.

wsprnet_2

Nu ik op 30 meter ben aangekomen….. QRP Labs heeft ook een ontvanger ontworpen. Deze is recent beschikbaar gekomen. Ik kan deze ontvanger nog makkelijk inbouwen in het Ultimate3S kastje en kan dan zowel zenden als ontvangen met WSPR. (ondertussen is de ontvanger is al besteld)
Voor de ontvangst heb ik echter wel een computer nodig om de signalen te decoderen en door te sturen naar WSPRnet.org. Als dit nou eens zou kunnen met een Raspberry Pi. Er ligt nog een RPi versie 2 op de plank.  Googelen levert al snel een site op met de nodige informatie (ja ja op de WSPR.org site zelf). Door de aanwijzingen op te volgen heb ik al snel de RPI2 aan de praat met als tijdelijke ontvanger de TS590S.

wspr30meter3

Dus de complete configuratie is / gaat worden:

  • Ultimate3S met Si5351A synthesiser module, LCD module, Relay-switched 6-band Low Pass Filter en eindtrap modificatie met een RD15HVF1 high performance FET.
  • QLG1 high-sensitivity GPS receiver kit.
  • High performance SDR receiver module met BPF voor 30 meter en de polyphase network kit.
  • Raspberry Pi 2 met WiFi en USB Audio dongle.

Zodra de ontvanger is gebouwd en operationeel dan zal ik deze blog aanvullen.

Ondertussen is de ontvanger gebouwd en in de behuizing geplaatst. De eigenschappen van de ontvanger zijn voldoende voor WSPR gebruik en laat op SDR# het volgende plaatje zien:

qrplabs-rx1

Het sterke signaal op 1.5K is mijn wijkgenoot PA0RBL. Het signaal iets boven 1000 is een JT65 signaal. Je ziet dat rond de 0 Hz, waar het oscillator signaal zit, de gevoeligheid weg is, maar aangezien de WSPR signalen op voldoende afstand zitten heb je toch een redelijke ontvanger. De ontvanger krijgt zijn oscillator signaal van de Si5351A module die ook in gebruik is voor de  zender. Deze module heeft meerder uitgangen en je kunt continue een gewenst signaal op uitgang 1 beschikbaar hebben voor de ontvanger.

De zendmodule was reeds voorbereid op het bijschakelen van een ontvanger dus is geen extern antennerelais nodig. Op de foto’s kun je e.e.a. zien. Al met al heb ik nu een leuke WSPR transceiver. Ondertussen ook nog wat extra bandfilters voor de ontvanger gefixed. Ik kan nu ook op 20 en 40 ontvangen.

img_1892 img_1894

Speciaal voor de WSPR activiteiten met de kleine QRP vermogens , heb ik een WM-2 QRP Wattmeter van Oak Hill Research op de kop getikt. De zender is momenteel uitgerust met 2 stuks BS170 MOSFETs, waarbij ze op 5 Volt voeding voldoende vermogen kunnen leveren. Met behulp van een instelpot staat op 30 meter het RF vermogen ingesteld op 300 mW, maar er kan makkelijk 1 watt geproduceerd worden.

Overigens ook nog een leuke APP gevonden voor op de iPhone. Kan ik overal zien wat ik ontvang en wie mij ontvangt.

img_1824

RX320D-NY nog steeds on-line

‘onlinereceiver.net still going strong’.

Tot mijn groot genoegen kwam ik onlangs tot de ontdekking dat de oorspronkelijke onlinereceivers.net ontvanger in Rochester (NY) nog steeds operationeel is. Steve, KD2OM heeft er zelfs nog een antennekeuze bijgebouwd en de ontvangst is subliem. Vooral van LF en MF stations. De server is een Raspberry Pi en de set-up en werking nog steeds oud en vertrouwd.

rx320d-ny

De ontvanger is bereikbaar op rx320.doesntexist.org/rx320d en uiteraard ook via onlinereceivers.net.

Zeker de moeite waard om er nog eens een kijkje te nemen en te luisteren naar een ‘traditionele’ radio.

Ervaringen op 23cm

Line of Sight is bepalend maar niet altijd.

Sinds mijn eerste blog over 23 cm (terug op 23cm) heb ik de nodige ervaringen opgedaan.

Ik ben nog steeds erg enthousiast over de mogelijkheden op deze band en de leuke en inhoudelijke qso’s die ik heb op 23. De tegenstations zijn vrijwel ook allemaal aan het experimenteren en hebben veelal zelfbouw of een op een transvertor gebaseerde zend/ontvanger in gebruik. Radio-hardware is weer het gespreksonderwerp in plaats van software, codepluggen of netwerkperikelen.

Ook heb ik een aantal mobiele verbindingen gemaakt via de repeater Assen en in Duitsland via de repeater van Recklinghausen, zowel met de TH-55e als de LZ5HP transvertor in combinatie met een FT-1XDE. Vooral deze mobiele experimenten bewijzen dat voor een verbinding een ‘line-of-sight’ onontbeerlijk is. Zodra er gebouwen, bossen of een heuvelrug in het radiopad aanwezig is gaat niks. Zodra je ‘in zicht bent’ is de verbinding 9++. Op 23cm heb je overigens ook flutter als je rijdt. Dit lijkt echter sterk op ontsteking-storing. Gekraak in plaats van de gebruikelijk ‘klapper’ flutter die we gewend zijn op 70cm.

Het mobiele bereik op 23cm is dus zeer beperkt of je moet al door onbebouwd gebied rijden met een repeater die 100 meter hoog staat. Een ander ‘probleem’ is dat het aantal 23cm repeaters beperkt is. In Nederland zijn we nog relatief goed bedeeld. In Duitsland staan naar verhouding minder 23cm relais dan bij ons. /M op 23cm zal ik dus niet vaak gaan ondernemen. Bijkomend verschijnsel is dat er weinig activiteit is op de momenten dat ik langs DB0EE (Elten), DB0SRE (Recklinghausen), DB0TO (Hagen) en DB0GIS (Giessen) rij. Deze repeaters kan ik steeds gedurende ca. 30 km tijdens het rijden over de Autobahn werken. Een kwartiertje dus.

Okay.. hoe gaat het thuis. Zoals in mijn vorige blog al beschreven gaat het prima met PI6HVN en PI6NOS. Alhoewel, met NOS heb ik regelmatig problemen. Allereerst twee kaartjes van het radiopad. (klik op de kaart voor een leesbare vergroting)

PI6HVN-pad PI6NOS-pad

Hieronder de bijbehorende karakteristieken. Hierbij heb ik een Line-of-Sight (LOS) berekening gemaakt zoals die te vinden is op WikiPedia   los    waarbij de standaard k factor 4.12 is gebruikt = normale weersomstandigheden. Bij de berekening heb ik mijn eigen antennehoogte (14 meter) meegenomen. De antenneversterkingen en vermogens van NOS en HVN zijn vergelijkbaar.

Afstand Hoogte LOS
PI6HVN 48 55 34
PI6NOS 68 150 52

Het signaal van HVN is echter stabiel S7 gedurende de hele dag en avond, terwijl het signaal van NOS gedurende de dag schommelt tussen de S1 en S4 en ‘s avonds stabiel S3 is op een overigens niet gekalibreerde S meter, maar voldoende om als indicatie nu te dienen. Zodra er inversie optreed, dus tropo condities, dan lopen de signalen sterk op trouwens en als de inversie sterker wordt komen ook repeaters op grotere afstand ook binnen zoals Den Haag en Eindhoven. Hierbij is er een soort drempel: eerst komen de repeaters die binnen een afstand van 100km staan harder binnen voordat de inversie nog beter wordt en de repeaters HGL en EHV op beide 125km plots gehoord worden met even zo sterke signalen.

Gezien de afstanden en de berekende LOS is er echter wel een onverklaarbaarheid in de signaalgedragingen tussen HVN en NOS. Het is te begrijpen dat HVN sterker is omdat de reële afstand 20 km (1/3) korter is dan NOS, maar waarom heeft de ontvangst van NOS zoveel last van QSB?

Hiervoor kunnen denk ik de kaartjes dienen. Het pad van HVN loopt geheel over (wei-)land en vrijwel niet over open water. NOS daarentegen moet voor een gedeelte over het Gooimeer en ook is er halverwege het pad bebossing aanwezig. Dit is van belang omdat er naast de Line-of-Sight ook sprake is van beïnvloeding binnen de zogeheten Fresnel zone, een gebied dat additionele trajectdemping geeft.

fresnel

Low-powered microwave transmitters can be foiled by tree branches, or even heavy rain or snow. If a direct visual fix cannot be taken, it is important to take into account the curvature of the Earth when calculating line-of-sight from maps. Designs for microwave used to use 4/3 earth radius to compute clearances along the path. The presence of objects not in the direct visual line of sight can interfere with radio transmission. This is caused by diffraction effects: for the best propagation, a volume known as the first Fresnel zone should be kept free of obstructions.

Dit laatste verklaard denk ik de QSB. Niet dat de bossen weg zijn ‘s avonds, maar vaak gaat dan wel de wind liggen en mogelijk dat ook het wateroppervlak een negatief effect heeft overdag. Ik ben benieuwd hoe het tijdens de winterperiode gaat als er minder of geen blad aan de bomen zit. Het radiopad naar HVN kent overigens ook wel obstakels maar deze geven blijkbaar minder Fresnel effect.

Echt een leuke band om dit soort experimenten en onderzoek te doen. Het smaakt naar meer.

SharkRF – openSPOT

Veelzijdige HOTSPOT voor DV modes

We moesten er wel even op wachten, maar halverwege juli kwam het langverwachte mailtje dat de openSPOT beschikbaar was. De bedenkers van dit DV georiënteerde speeltje handelen vanuit Tallinn, maar zijn allebei Hongaren. En ja vanuit het voormalig oostblok komen tegenwoordig interessante producten voor de veeleisende HAM operators. Was het in mijn vorige blog een professionele 23 cm Transvertor, dit keer dus een DV (Digitale Voice) product waarmee je volledig ‘stand alone’ een hotspot kunt creëren voor Fusion, DMR en D-STAR.

openspot1De openSPOT wordt op de markt gebracht door SharkRF en heeft drie functionele blokken:

  1. Netwerking
  2. Modem
  3. UHF Radio

Je hebt in vergelijk met de DV4mini en de DVMEGA dus geen extra hardware (computer, RPi, Android telefoon) nodig. Alles zit in één klein doosje en heeft naast een 5 Volt micro USB voedingsplug een RJ45 LAN netwerkaansluiting.

openspot0Op 26 juli arriveerde het pakketje met DHL en al snel was de boel uitgepakt en operationeel. Of eigenlijk niet, want vrijwel alle (beta)testers hadden het probleem dat de DMR porto niet werd ontvangen door de openSPOT. Gelukkig had SharpRF al een forum operationeel en konden de vragen en opmerkingen worden afgevuurd op de software developer HA2NON. Door de veelheid van DMR porto’s was het ondoenlijk geweest om de verschillende apparaten te testen. Toen ik na 4 dagen weer terugkwam van een buitenland reis was ondertussen door HA2NON nieuwe firmware gereleased (v39) zodat ook mijn Hytera PD365 werkte met de openSPOT.

Meteen de eerste verbinding gelegd en de audio- / verbindingskwaliteit was subliem. Geen gehakkel of drop outs in beide richtingen. Voor DMR kun je kiezen uit DMR+ en BM en voorlopig heb ik op het BrandMeister netwerk getest. Je kunt niet alles tegelijk 🙂

Op het forum had ik al gelezen dat er ook tests gedaan werden met cross mode. Oftewel, je verbind met een DMR netwerk, maar gebruikt een Fusion radio, bijvoorbeeld de FTM-400 (DN mode!). En ja hoor dat werkt en ook andersom trouwens. Aansluiten op Fusion FCS/Xreflector en gewoon gebruik maken van je PD365 DMR porto.

Uiteraard is gekeken of ik kan verbinden met D-STAR DCS007-B en ook dit lukte. Ik heb echter geen D-STAR radio meer, dus kon niet verder testen.

De web interface / bediening is zeer gemakkelijk en kent een advanced mode waarbij je onderliggende parameters kunt veranderen.

openspot3

In de advanced mode kun je bijvoorbeeld aangeven naar welke TG (DMR TalkGroup) een C4FM / Fusion uitzending naar moet gaan (Route C4FM calls to ID). Zoals je ziet naar America TG3100 welke overeenkomt met Reflector 4639. Je moet dus wel even de tabel erbij pakken voor de juiste instellingen. In cross mode moet je nog via de web interface wisselen van TG. Dit is overigens ook in Fusion nog het geval.

Hieronder de Modem settings. In de mode ‘DMR hotspot’ kun je nu diverse DMR demodulation modes kiezen (Mode A t/m F), waarmee je kunt experimenteren als je porto niet synchroniseert met de openSPOT ontvanger.

openspot2

Omdat de openSPOT inspeelt op het succes van DMR, is daarom ook (aug 2016) de meeste functionaliteit voor deze DV mode aanwezig in de openSPOT firmware. In feite kun je de openSPOT op 2 manieren gebruiken voor DMR verbindingen:

  • Via een private call het reflector nummer verzenden en daarmee de TG kiezen. Hierna TG 9 gebruiken.
  • Gewoon zoals je het gewend bent met de BrandMeister repeaters, een eigen kanaal in de codeplug per TG.

De openSPOT werkt dus gewoon als een repeater! Dit is anders dan bij de DV4mini. Je hoeft niet perse de TG open te zetten door eerst een reflector code te sturen. Gewoon direct met de gewenste TG zenden waarbij het met de huidige firmware niet uitmaakt in welk tijdslot. Ook kun je met private calls werken. Dus geen ingewikkelde contactlijst nodig of reflectorcodes intoetsen en tabellen onthouden.

De manual  is online beschikbaar en wordt nog steeds verbeterd net als de firmware. Er zal ook nog wel de nodige extra functionaliteit worden geprogrammeerd door de ontwerpers en omdat het deels (al) open source is zullen er nog wel meer experimenteerders de openSPOT hardware ontdekken als ontwikkelplatform voor DV modes.

Enige nadeel is dat de openSPOT een ‘wired’ netwerk aansluiting heeft. Als je mobiel bent of op je hotelkamer zit dan is een WiFi Bridge nodig. Bijvoorbeeld een Vonets MINI300 of een TP-LINK TL-WR810N mobile router. Bij de laatste heb je meteen ook een USB voeding geïntegreerd voor zowel de Bridge als de openSPOT. Overigens wordt er door SharpRF al gedacht aan een oplossing voor dit probleem

Resume: De SharkRF openSPOT is een zeer mooi product dat op dit moment toegespitst is op DMR. Er komen nog een paar belangrijke aanvullingen en verbeteringen aan voor D-STAR en Fusion, dus zeker de investering waard.

IMG_1622Naschrift: Inderdaad is de TP_LINK een geschikt apparaat om draadloos te werken met de openSPOT. Wel is de WR810N wat lastig te begrijpen bij het configureren, maar nadat ik eenmaal de juiste instellingen en volgorde heb gevonden werkt het prima zonder drop-outs en configureerbaar met de iPhone. Dus je kunt werken via de hotel WiFi, mits dit geen WiFi is met een inlog via de webbrowser, want dan werkt deze setup niet. Als alternatief kun je de TP-LINK verbinden met de Persoonlijke Hotspot op de iPhone of Android. Hiermee heb je altijd een ‘open’ internet connectie en hoef je niet op de camping of in het hotel ingewikkeld te gaan zitten proggen. Lekker thuis alvast de boel instellen, meenemen en ter plekke de TP-LINK in het stopcontact en op de iPhone de Hotspot aanzetten. Testen van de verbinding altijd via een private call naar 9990 (Parrot). Qua dataverkeer valt het reuze mee maar 24 uur online in het buitenland is niet aan te raden 🙂

Inmiddels nog een TP-LINK product aangeschaft, namelijk de TP-WR802N(EU). Deze is super klein en aangezien ik nog een JIVO World USB adapter had, ben ik voor deze configuratie gegaan. Omdat de firmware van de WR802 beduidend uitgebreider / moderner en m.i. beter is dan de WR810N, is ook de hele configuratie makkelijker uit te voeren. In feite verbind ik de TP_LINK aan de hotel WiFi en creëer daarmee mijn eigen hotspot onder behoud van zijn eigen TP-LINK SSID. Door vervolgens hier op in te loggen met de iPhone of laptop kan ik een eventuele hotel inlog uitvoeren en is tevens de openSPOT bereikbaar op een IP adres via de ‘eigen’ WiFi TP-LINK hotspot. Capisce?

IMG_1659